Seniorka se na samotě stará o hospodářství i přítele. Kontakt se světem udržují pečovatelky

7. květen 2018 12:45

Společně se vypravíme na Benecko nedaleko Vrchlabí. V jednom z domků na samotě tam žije dvaaosmdesátiletá seniorka. Ta se stará nejen o celé hospodářství, ale také o svého nemohoucího přítele. Jediný pravidelný kontakt se světem jsou pro ní návštěvy pracovnic pečovatelské služby, právě s nimi se tam vypravil i reportér Václav Plecháček.

Z auta vystupujeme u dvoupatrového domku se zelenou střechou. Dvaaosmdesátiletá Zdeňka Loudová pokládá motyčku se kterou právě okopává záhon a zve nás dál. „Pojďte, já vám udělám kávu."

V kuchyni rovná na talíř vlastnoručně upečenou buchtu a vypráví o svém životě. Ten na samotě jí prý vyhovuje. S přibývajícím věkem je to ale čím dál víc složitější. Stará se nejen o celé hospodářství, ale také o přítele, který je po osmi mrtvicích. „Výborně se o mne stará, ona je moc hodná a obětavá," říká Jaroslav Bauer, který je už nějaký čas upoutaný na lůžko a potřebuje tak čtyřiadvacetihodinovou péči.

Kromě něj se seniorka stará také o celé hospodářství. Kromě koček má také několik slepic, pěstuje rajčata, okurky, brambory. V zimě pak nosí do improvizovaného domácího krmelce potravu pro srnky.

Dvaaosmdesátiletá Zdeňka Loudová pečuje o hospodářství i nemocného přítele

Sice špatně chodí, je po operaci rukou, přesto se během naší návštěvy prakticky nezastaví a je neustále v pohybu. Ukazuje nám okolí domu, které musí posekat. Něco motorovou sekačkou, těžko přístupná místa ve svahu nad potokem potom ručně. „Kosou. Tady kolem potoka i tuhletu louku."

V divadle nebyla několik desítek let. Na nákup se dostane výjimečně. Kontakt se světem jí zprostředkovávají hlavně pečovatelky z nedalekého Vrchlabí.

Podle sociální pracovnice Pavlíny Klouzové ale bývají v zimě s cestou do těžko přístupného terénu velké problémy. „Několikrát se nám to v zimě stalo. Ale nemohli jsme nechat lidi bez pomoci. Takže pečovatelky zaparkovaly auto tady dole a šly nahoru pěšky."

Podobných klientů v těžko přístupném terému mají pečovatelky v okolí Vrchlabí ještě několik. Teď by se k nim měly dostat i v zimě. Od jedné z automobilek totiž dostaly darem nový vůz s pohonem na všechna čtyři kola.

Dvaaosmdesátiletá Zdeňka Loudová pečuje o hospodářství i nemocného přítele
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související