Hamáček: Hrozí totální kolaps zdravotnictví. Nemusíte vládě věřit, ale zůstaňte doma

22. říjen 2020

Pandemie nemoci covid-19 v Česku nepolevuje. Šéf Ústředního krizového štábu a první vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že lidé už roušky i ve venkovních prostorech nosí, problém je v kontaktech a návštěvách. Pokud nezačne klesat denní počet nakažených, hrozí podle něj kolaps zdravotnického systému mezi 7. a 9. listopadem.

„Co vnímám za obrovský problém, je, že lidé neomezili své kontakty. Příští týden nás čeká státní svátek a prázdniny, takže největší riziko je, že ten týden lidé stráví tím, že budou chodit od návštěvy k návštěvě. To je samozřejmě strašlivá chyba,“ varuje Hamáček.

Čtěte také

Takové chování podle něj může celou snahu vlády i zbytku společnosti úplně zničit. „Chtěl bych na všechny apelovat, aby zůstali doma se svou rodinou. Samozřejmě, že mohou jít na procházku. Ale aby netrávili volný čas tím, že budou chodit po návštěvách – to není dobrý nápad a vykazuje to sebevražedné tendence,“ dodává.

Policie může lidem připomínat ochranu nosu a úst na veřejnosti, co ale nemůže, je zvonit na všechny dveře a kontrolovat, jestli je tam někdo na návštěvě, připomíná šéf Ústředního krizového štábu.

„Policie je ale taky koronavirem slušně zdecimovaná, denně máme 200 až 250 nových případů covid pozitivních nebo případů karantén. Stejně tak i hasiči,“ připouští.

Kolaps zdravotnictví?

Hamáček upozorňuje, že pokud v zemi nezačne klesat počet nakažených, tak mezi 7. a 9. listopadem zkolabuje zdravotnický systém.

Čtěte také

„To znamená, že nebudeme schopni zajistit péči pro všechny občany Česka. A to jak pro koronavirové pacienty, tak pro ty další. Tady de facto hrozí riziko totálního kolapsu.“

„Na jaře jsme všichni táhli za jeden provaz. Byla tady velká snaha virus porazit. Přes léto se nám podařilo nasekat spousty chyb, o tom žádná. Důvěru společnosti vláda do jisté míry ztratila – to je taky fakt. Snažíme se vysvětlovat, a i když vládě nemusí lidé věřit, tak ten problém je natolik závažný, že to vyžaduje řešení,“ apeluje Hamáček.

Covid+? Zatím to zvládám

Ministr a šéf Ústředního krizového štábu ve středu oznámil, že je sám koronavirem nakažený, pracuje dál v izolaci. „Štáb stejně funguje na dálku. Stejně jako vláda. Takže jsem včera odřídil jeho jednání. Nedej bože, kdyby ta nemoc postoupila tak, že bych musel do nemocnice, to by to tak už asi nešlo, ale zatím to zvládám,“ přiznává.

V případě, kdy by došlo k Hamáčkově hospitalizaci, musel by premiér jmenovat někoho jiného – zřejmě z ministerstva vnitra, nebo z krizového štábu. „Doufám, že to nenastane. Věřím, že ta má nemoc bude mít lehčí průběh,“ odpovídá.

Poslechněte si celý rozhovor Věry Štechrové, ve kterém se dozvíte, kdy by měla podle Jana Hamáčka vláda požádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, nebo jak komentuje novelu krizového zákona, ve kterém je i paragraf 38 a, který omezuje, na co se občané mohou státu ptát.

autoři: Věra Štechrová , lup
Spustit audio

Související