Gottwaldovy oprátky: Poslední adresa Cejl. Příběhy popravených z období rudého teroru od Luďka Navary a Miroslava Kasáčka

1. červenec 2024

Osm příběhů přibližuje deset osudů mužů, kteří se nebáli postavit komunistickému útlaku. Na první pohled je nespojuje nic, přesto mají něco společného. Všichni se zapojili do protikomunistického odboje a za svou činnost zaplatili životem na popravišti na nádvoří věznice na brněnské ulici Cejl.

Karel a Antonín Daňkovi. František Dvořák. Jaromír Vrba. Rudolf Pohl. Jan Křižan. František Boháč. Petr Křivka. Bohumil Sixta. Leopold Doležal.

Hrají: Michal Bumbálek, Pavel Čeněk Vaculík, Igor Dostálek, Adriana Růžičková
Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 29. 6. 2024

V brněnské věznici na Cejlu se po únorovém převratu v roce 1948 popravovali političtí vězni jen krátce - ani ne pět let, resp. do 30. srpna 1952.

Údajně tady mělo být popraveno 12 lidí, a to za činy, na které se později vztahovala rehabilitace (zahlazení odsouzení a navracení trestní bezúhonnosti). Ukázalo se, že jeden z nich zemřel vlastně jinde a druhý byl sice popravený v Brně, ale za činy, které byly spíš kriminálního rázu.

Čtěte také

Luděk Navara a Miroslav Kasáček v knize Gottwaldovy oprátky: Poslední adresa Cejl skládají životní příběhy deseti mužů, které tehdejší režim považoval za natolik nebezpečné, že je ve vykonstruovaných procesech poslal na popraviště.

Obraz složený ze vzpomínek a archivních materiálů dokládá, že si i v posledních okamžicích dokázali zachovat hrdost a statečnost.

Každý díl mapuje jeden až dva životní osudy mužů, kteří se nebáli postavit komunistickému útlaku. Rozhlasová úprava ctí záměr autorů. Rozdělením textu mezi čtyři interprety se už četba z knihy přibližuje dokumentární hře.

Před posluchači tak vyvstává plnohodnotný obraz machinací, vyhrožování, útlaku a ztráty svobody, který deset mužů – a mnoho dalších, kteří nakonec nebyli popraveni – dohnal do situace, kdy přestali nečinně přihlížet a začali jednat.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autoři: Iveta Novotná , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související