Gita Zbavitelová: Sílí stínová válka mezi Izraelem a Íránem

14. srpen 2021

Izraelské vládě dělá problémy nejen čtvrtá vlna epidemie koronaviru, ale i stupňující se stínová válka s Íránem a jeho spojenci.

V poslední době došlo k několika nebezpečným incidentům. Ve druhé půli července dopadly na sever Izraele dvě rakety z Libanonu, který v podstatě ovládá íránský spojenec, hnutí Hizballáh, a začátkem srpna znovu.

Izrael svedl s Libanonem dvě války – v roce 1982 tam vtrhl v reakci na neustálé ostřelování tamějšími palestinskými skupinami a stáhl se až po třech letech, ale ponechal si kontrolu nad nárazníkovou zónou u hranic. Hizballáh, který založil a dodnes řídí Írán, nakonec v roce 2000 přiměl Izrael k úplnému stažení, ale pak unesl dva izraelské vojáky a v roce 2006 vypukla druhá válka, tentokrát proti tomuto šíitskému hnutí. Od jejího skončení docházelo jen ke sporadickým incidentům.

Vzájemné ostřelování

Čtěte také

Nejnověji rakety ale neodpálil Hizballáh, ale libanonští Palestinci. Ostřelovali Izrael už v květnu za vlády Benjamina Netanjahua a minulý týden to bylo pošesté. Nový kabinet Naftaliho Beneta reagoval odvetou stejně mohutnou, jako byla ta na provokace Hamásu z Pásma Gazy. Poprvé po osmi letech armáda odpálila okolo stovky raket do neobydlených libanonských oblastí, ale nečekaně mu odpověděl Hizballáh. V pátek vystřelil na Izrael asi dvacet raket do pustiny v Galileji a Golanských výšinách, nejvíc za posledních 15 let, a poprvé od roku 2006 se k nim také přihlásil.

Hizballáh je mnohem nebezpečnější protivník než palestinský Hamás. Dostává z Íránu nejen rozkazy, ale i vyspělé zbraně, jejichž dodávky a sklady Izraelci už řadu let bombardují v Sýrii. Hizballáh má v jižním Libanonu síť tunelů, továrny na výrobu střel, ale především až 150 tisíc raket, včetně těch nejmodernějších s doletem okolo 700 kilometrů. V roce 2009, kdy se stal premiérem Netanjahu, se jejich počet odhadoval „jen“ na 40 tisíc, ale přestože znepokojivě narůstal, Netanjahu proti nim nikdy nepodnikl preventivní útok, přestože ho k tomu řada izraelských politiků vyzývala.

Teď sice Hizballáh i Izrael zdůraznily, že si nepřejí eskalaci, ale toto provokativní ostřelování je velmi riskantní a může snadno přerůst v plnohodnotnou válku – může ji vyvolat i jediná lidská oběť na kterékoli straně. Hizballáh by dokázal najednou odpálit až tři tisíce přesných střel a způsobit mnohem těžší ztráty než rakety Hamásu.

Íránský jaderný program

Čtěte také

Írán musel o reakci Hizballáhu vědět, nebo ji dokonce nařídil. Izrael v Sýrii likviduje nejen jeho vyspělé zbraně pro Hizballáh, ale i pozice a základny, s jejichž pomocí se Íránci snaží vybudovat bezpečný koridor z Teheránu až ke Středozemnímu moři. Izrael napadá i íránské lodě, které obcházejí americké sankce; údajně už poškodil nejméně dvanáct íránských tankerů pašujících ropu, zbraně a výbušniny do Sýrie. A Írán tyto útoky stále častěji opětuje.

Koncem července napadly dva íránské sebevražedné drony izraelský tanker u břehů Ománu a zabily rumunského kapitána a britského bezpečnostního důstojníka. Byl to první útok s lidskými oběťmi, navíc nikoli izraelskými; do té doby si obě strany působily jen materiální škody přísavnými minami.

Americká vláda Joea Bidena marně usiluje o obnovení mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, od které odstoupil Donald Trump. Jednání zatím nic nepřinesla a Teherán mezitím porušuje pravidla dohody, k jejichž dodržování se v roce 2015 zavázal – instaluje výkonnější odstředivky na obohacování uranu a navyšuje jeho množství.

Izraelský ministr obrany Benny Ganc minulý týden zdůraznil, že Teherán dosáhne schopnosti vyrobit jadernou zbraň už za pouhých deset týdnů a Izrael mu v tom zabrání, když nebude jiná možnost. Vláda v chystaném rozpočtu zvýšila vojenské výdaje na příštích pět let o skoro osm miliard dolarů a armáda podle izraelských médií stupňuje přípravy k možnému útoku na íránské jaderné továrny. 

Premiér Benet prohlásil, že Izrael jej dokáže provést i sám, ale dal by přednost mezinárodní spolupráci. Schylovalo se k němu už v roce 2010 a znovu o dva roky později, ale Jeruzalém dal nakonec přednost mezinárodní dohodě, která íránský program omezila. Naděje na její obnovu nebo úpravu, která by směřování Teheránu k jaderné zbrani zbrzdila, je ale za nového íránského konzervativního prezidenta Ebráhíma Raísího malá.

Gita Zbavitelová

Důležitá bude první schůzka Naftaliho Beneta s Joem Bidenem v Bílém domě koncem srpna. Může se ukázat, že samostatný izraelský útok je jedinou a poslední možností, jak Íránu v získání atomové bomby zabránit.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.