Gita Zbavitelová: Netanjahu v Moskvě. Írán ze Sýrie neodchází, Rusko ho nevyhání

12. červenec 2018

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu opět navštívil Vladimira Putina v Moskvě. Byl tam letos už potřetí a za poslední tři roky devětkrát; viděl se s ním tak častěji než s kteroukoli jinou hlavou státu, Donalda Trumpa nevyjímaje. Téma jednání bylo stejné jako vždycky – íránská vojenská přítomnost v Sýrii a izraelská bezpečnost.

Izrael nepřestává zdůrazňovat, že nepřipustí přítomnost Íránců a jejich šíitských spojenců u svých hranic ani v celé Sýrii. Rusko zatím přivírá oči nad izraelskými útoky na proíránské pozice a zbraně a snaží se Izrael přimět, aby na oplátku souhlasil s pouhým stažením šíitských milicí a íránských poradců do určité vzdálenosti od Golanských výšin. 

Izrael to rezolutně odmítá; Írán je jeho nejnebezpečnější nepřítel a vyhrožuje mu zničením. Podle izraelských odhadů v Sýrii působí tisíce íránských poradců a členů Revolučních gard, okolo 7 tisíc bojovníků Hizballáhu a na 9 tisíc šíitů z Afghánistánu, Pákistánu a Iráku. 

Netanjahu ve středu Putinovi řekl, že se Izrael smíří s návratem Bašára Asada k moci a nebude útočit na jeho vojáky, pokud Rusko přiměje Írán k vyklizení Sýrie. Žádná zpráva však nepotvrdila, že by to Putin slíbil. 

V tentýž den byl v Moskvě na návštěvě i poradce nejvyššího íránského duchovního vůdce Alí Akbar Velajátí, jehož vydání požaduje Argentina kvůli podílu na teroristickém útoku na židovské centrum v Buenos Aires v roce 1994, který zabil 85 lidí. K vydání Velajátího vyzvala ve středu i Putina, samozřejmě marně.  

„Budeme na ně útočit všude, kde je uvidíme“

Putin pěstuje vztahy s každým, kdo s ním mluví – s Íránem, s palestinským teroristickým Hamásem, se Severní Koreou i s Izraelem. Hodně slibuje, ale slovo nedrží.

Na konci května Rusko slíbilo, že zařídí stažení proíránských sil od hranic Izraele výměnou za jeho souhlas s návratem syrských vládních jednotek do pohraniční oblasti. Ozbrojenci Íránu a Hizballáhu začali skutečně odcházet, ale už za pár dní přišly zprávy, že se převlékli do uniforem syrské armády a operují v oblasti dál. 

Nedávno ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že „úplný odchod Íránců ze Sýrie je nerealistický“.
Gita Zbavitelová

A navzdory ruským slibům, že se proíránské síly nezúčastní ofenzivy v provincii Dar’á, tam byli íránští poradci i ozbrojenci Hizballáhu. Nedávno ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že „úplný odchod Íránců ze Sýrie je nerealistický“. 

Těsně před Netanjahuovou cestou do Moskvy navštívila Izrael delegace vedená Putinovým zmocněncem Alexandrem Lavrentěvem a náměstkem ministra zahraničí Sergejem Veršininem, která Netanjahua znovu přesvědčovala k souhlasu se stažením Íránců do určité vzdálenosti od izraelských hranic. Odpověděl jí na to izraelský ministr obrany Avigdor Liberman: „Budeme na ně útočit všude, kde je uvidíme.“ 

Netanjahu to Putinovi ve středu zopakoval a rovněž upozornil, že Izrael bude střílet i na syrské vojáky, pokud vstoupí do demilitarizované zóny mezi oběma zeměmi, a poruší tak dohodu z roku 1974. 

Poslední šance? Donald Trump

Írán je odhodlán v Sýrii zůstat a Izrael je zase rozhodnut mu v tom zabránit. Své údery stále stupňuje. V noci na čtvrtek zaútočil na tři syrské vojenské pozice v odvetě za středeční průnik syrského bezpilotního letounu do Izraele, který armáda sestřelila, a v neděli už po několikáté bombardoval syrskou základnu Tijás, kde působí Íránci i Hizballáh, a zabil devět lidí. 

Zatím se však neobjevil žádný náznak, že by Moskva chtěla hodit Teherán přes palubu; ostatně Velajátí označil íránsko-ruské vztahy za „strategické“. Poslední izraelskou šancí je tak pondělní summit Donalda Trumpa s Putinem v Helsinkách. 

Gita Zbavitelová

Podle amerického New Yorkeru podpořily Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie i Izrael návrh, aby Trump výměnou za ruskou pomoc s vytlačením Íránců ze Sýrie zrušil protiruské sankce uvalené kvůli Ukrajině. Podle odborníků je však taková dohoda pro Trumpa neproveditelná. Americký prezident má s Putinem jednat alespoň o rozmístění syrských vládních sil u izraelských hranic a odchodu Íránců a Hizballáhu z oblasti. 

Nejmenovaný člen Netanjahuovy delegace v Moskvě uvedl, že Rusko začalo íránské síly z izraelsko-syrského pohraničí stahovat, ale takové zprávy se vyskytly už dříve a byly nepravdivé. 

Pokud Putin vůbec dokáže Írán k odchodu ze Sýrie přimět, zatím na tom nemá zájem – dokud by Teherán nezačal ohrožovat jeho vlastní zájmy. Otevřený izraelsko-íránský konflikt je tak stále pravděpodobnější. Netanjahu se v Moskvě alespoň ujistil, že mu Rusko dál nebude bránit v útocích na íránské cíle. 

Spustit audio

Související