Gita Zbavitelová: Izraelský premiér opět odložil reformu Nejvyššího soudu

6. květen 2023

Když v Izraeli začala před měsícem pod záštitou prezidenta Jicchaka Herzoga jednání vládní koalice s opozicí o řešení sporné reformy Nejvyššího soudu, členové strany Likud premiéra Netanjahua tvrdili, že jestli nebude nalezen kompromis do konce parlamentních prázdnin, předloží vláda Knesetu svůj návrh ve stávající podobě. Parlamentní prázdniny skončily v pondělí, ale reforma zatím na programu není.

Statisíce Izraelců však proti ní dál protestují; minulou sobotu, 17. týden demonstrací, jich bylo jen v Tel Avivu na 200 tisíc.

Čtěte také

S reformou nesouhlasí ani Spojené státy, jejichž prezident kvůli ní dodnes nepozval Netanjahua do Bílého domu; odmítají ji i stovky záložních pilotů a členů operačních jednotek, agentura Moody’s kvůli ní snížila Izraeli rating a začínají se ozývat nesouhlasné hlasy i z Likudu. Popularita koaličních stran vytrvale klesá a průzkumy už několik týdnů ukazují, že současná vláda by se znovu k moci nedostala.

Jednoznačně vítězí opoziční Národní jednota Benyho Gance, která by dnes získala přes 30 mandátů, zatímco Likud až o šest méně, nejmíň od roku 2006. Výrazně oslabili i ultranacionalisté.

Do konce května reforma nepřijde

Izraelci už také nechtějí za premiéra Netanjahua a dávají přednost Gancovi. Tři čtvrtiny respondentů si myslí, že Netanjahu nedělá svou práci dobře a nezvládá ani bezpečnost, a 45 procent dokonce soudí, že předchozí vláda byla lepší než ta současná. Tři čtvrtiny dotázaných by chtěly, aby vláda řešila naléhavější problémy než reformu, hlavně rostoucí životní náklady nebo inflaci.

Rozkol mezi Izraelci a protivládní protesty také vážně poškodily odstrašující sílu země. Reforma, která měla Netanjahuovi připravit cestu ke zrušení jeho soudního procesu kvůli korupci a podvodům, se pro něj proměnila v problém. Zdá se, že by ji nejraději zrušil, jenže v takovém případě by mohla padnout vláda.

Čtěte také

Netanjahu spadl do jámy, kterou si vykopal. Byl to on, kdo schvalování reformy pozastavil, aby dal šanci jednání s opozicí, a před začátkem letního zasedání Knesetu oznámil, že se reforma opět odkládá. Zdůvodnil to nutností schválit co nejrychleji rozpočet na letošní a příští rok. Jestli neprojde do konce května, vláda se automaticky rozpustí a budou nové volby.

Netanjahu si zadělal ještě na jeden problém. Slíbil svým ultraortodoxním vládním partnerům, že ještě před rozpočtem prosadí jejich návrh zákona, který studentům náboženských škol umožní, aby se dál vyhýbali povinné vojně. Tyto strany si už před lety prosadily výjimky, díky kterým ultraortodoxní mladíci na vojnu nemusí, přestože jinak je povinná pro všechny Izraelce i Izraelky.

Nejvyšší soud však stávající zákon označil za diskriminační a neústavní a několikrát vládě určil termín, do kdy ho musí změnit, ale ke změně nikdy nedošlo. Teď zákon přestane platit na konci července a náboženské strany předkládají nový, kompromisní, který by však jejich mladíkům výjimky poskytoval dál, což se nelíbí ostatním Izraelcům.

Čtěte také

Netanjahu však ultraortodoxním partnerům oznámil, že jejich zákon musí počkat, se slibem, že vláda požádá Nejvyšší soud o další prodloužení toho stávajícího. Náboženské strany se velmi rozhněvaly a jeden jejich poslanec vyzval Netanjahua k demisi, protože nedrží slovo.

A uskupení Svaz Izraele, které je součástí strany Šas a má v Knesetu čtyři poslance, prohlásilo, že z vlády odejde, jestli Netanjahu slovo nedodrží. Bez jejích čtyř mandátů by kabinet ztratil většinu.

Mezitím dál probíhají rozhovory o kompromisním zmírnění navrhované reformy Nejvyššího soudu, ale nikam nevedou.

Gita Zbavitelová

Jak to s ní dopadne, je zatím ve hvězdách. Jisté je momentálně jen to, že reforma na program Knesetu minimálně do konce května nepřijde, protože se bude řešit rozpočet. Proslýchá se, že Netanjahu bude reformu odkládat, dokud to půjde. Jedna poslankyně Likudu dokonce nedávno prohlásila, že reforma je definitivně „mrtvá“. Izraelci však proti ní budou nepochybně dál protestovat a Netanjahu bude hledat kreativní způsoby, jak udržet vládu pohromadě.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.