Jan Fingerland: Teprve začátek Netanjahuova konce

29. březen 2023

Benjamin Netanjahu připomíná postavu z počítačové hry, která má prokličkovat mezi nejrůznějšími nebezpečími a dospět do cíle. Nevíme, co leží na konci dráhy, ale ani to, která z překážek tuto cestu ukončí. Pravděpodobné je, že tento okamžik ještě nenastal.

Čtěte také

Netanjahu teď musí prokličkovat mezi zlobou části společnosti a tlakem svých koaličních partnerů. Tím, že o několik týdnů odsunul jednání o nejspornější položce vládní agendy, získal čas. Čistě technicky vzato je teď klíčovou otázkou, co během tohoto time outu bude dělat.

Jedna z možností je, že pouze odkládá okamžik, kdy vyjede z dráhy, protože tuto zatáčku už nelze projet. Druhá varianta je, že neztratil nic z těch schopností, které z něj udělaly nejdéle vládnoucího premiéra v dějinách Izraele.

Šance pro virtuosa

Pokud totiž Netanjahu něco umí, pak je to dostávat se z nejrůznějších šlamastyk, vytlačovat nepohodlné lidi, stavět nepřátele proti sobě, uplácet je nebo obelhávat a také chlácholit své příznivce. Na pomoc mu může přijít i náhoda nebo nějaký bezpečnostní incident. Bude zajímavé pozorovat, s čím on sám přijde.

Čtěte také

Jeho výchozí situace není dobrá. Má sice vládní koalici, ale současně by podle průzkumů jeho Likud poprvé po dlouhé době dostal méně než 30 křesel, nemůže tedy v žádném případě riskovat předčasné volby.

Ovšem i ti, kteří ho teď přitlačili ke zdi, totiž zástupci strany Náboženský sionismus, vědí, že příště už by nemuseli zas tak dobře uspět anebo by při příštím sestavování vlády nemuseli být pro vítěze voleb potřeba. I oni riskují, že prohospodaří svou šanci. Izraelští komentátoři vidí rozdíl v přístupu rafinovanějšího Becalela Smotriče a prchlivého Itamara ben Gvira.

Netanjahu tedy ulevil tlaku na sebe tím, že projednání justiční reformy odložil, ale zavázal se Náboženskému sionismu, že na příští schůzi parlamentu v květnu bude pokračovat, pokud se do té doby něco nestane.

Vynucené chyby

Itamar ben Gvir si hrozbou odchodu z koalice vydobyl přesun pravomoci nad Národní gardou, která dosud patřila pod pohraniční policii. Tato garda je určená k potírání násilných protestů, přičemž se mlčky předpokládá, že půjde o incidenty v arabských městech nebo ve městech smíšených, kde vloni došlo k bezprecedentním násilnostem.

Čtěte také

Právě tyto události vedly některé vystrašené Izraelce k volbě strany Náboženský sionismus, aniž by sdíleli její ideologii. Jenže Národní garda v rukou fanatického ben Gvira je možná cestou, jak vyvolat nějaký problém, a to takového kalibru, který může být pro Netanjahua osudným anebo může nadlouho poškodit izraelskou politiku i židovsko-arabské soužití.

Je to tedy možná další vynucená chyba Benjamina Netanjahua poté, co před pár dny odvolal ministra obrany Joava Gallanta. Jeden izraelský novinář to přirovnal k momentu, kdy prezident Nixon odvolal zvláštního vyšetřovatele aféry Watergate Archibalda Coxe, a tím zpečetil svůj pád ještě před tím, než k němu došlo.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Netanjahu ale zatím nepadá, jen sestupuje níž a tento sestup může být ještě docela dlouhý. Už teď se ale dá říci, že utrpěl možná největší prohru svého života. Rád se presentoval jako muž, který do Izraele přinesl bezpečnost, prosperitu prostřednictvím rozvoje hitech průmyslu a navázal vztahy s několika arabskými zeměmi.

Cenou, kterou bude muset za setrvání u moci zaplatit, bude pravděpodobně poškození všeho, co chtěl, aby bylo jeho odkazem v budoucích učebnicích dějepisu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.