Gita Zbavitelová: Izrael opět útočil na jadernou továrnu v íránském Natanzu

13. duben 2021

V posledních týdnech se stupňují incidenty mezi Izraelem a Íránem. Cílem útoků Izraele, který je většinou nekomentuje a nehlásí se k nim, je posilování vojenské přítomnosti Íránu v Sýrii a jeho plavidla ve Středozemním a Rudém moři, ale především íránský jaderný program, který je pro něj existenční hrozbou, protože Teherán mu vyhrožuje zničením.

Írán zrovna jedná s ostatními signatáři mezinárodní dohody o omezení svého jaderného programu z roku 2015, včetně Američanů, kteří od ní za Donalda Trumpa odstoupili a znovu na Teherán uvalili sankce.

Čtěte také

Cílem rozhovorů ve Vídni je oživení a případná úprava dohody, k níž se Joe Biden chce opět připojit. Zatím nic nepřinesly, protože Íránci jako první krok požadují zrušení všech amerických sankcí. A mezitím porušují podmínky dohody – od ledna obohacují uran na 20 procent, přestože smlouva povoluje jen necelých 3,7 procenta. Uran obohacený na 20 procent, kterého Íránci podle vlastních slov od ledna nashromáždili 55 kilogramů, je dalším krokem k výrobě atomové zbraně. Bývalý ředitel CIA James Woolsey dokonce nedávno prohlásil, že Írán už k ní všechny potřebné komponenty má.

V sobotu íránský prezident Hasan Rouhání v podzemní jaderné továrně v Natanzu slavnostně zahájil provoz nových vyspělých odstředivek schopných obohacovat uran 50krát rychleji než ty stávající a oznámil druhou fázi produkce těžké vody v jaderné továrně v Araku; obojí mezinárodní dohoda zakazuje. A hned v neděli došlo v Natanzu k „nehodě“ elektrické rozvodné sítě.

Přísavná mina s magnetem

Podle izraelských médií šlo o kybernetický útok podobný viru Stuxnet v roce 2010, který údajně vyvinuli Izraelci s Američany. V Natanzu tehdy zlikvidoval celou pětinu všech íránských odstředivek. Podle New York Times, který cituje americké zpravodajské zdroje, byl i nedělní útok velmi rozsáhlý, zničil spoustu nových centrifug a Íránu bude trvat nejméně devět měsíců, než škody napraví.

Čtěte také

Nejmenovaní izraelští zpravodajci tentokrát médiím útok potvrdili; podle nich za ním stojí Mosad. Načasování nebylo náhodné – přišel po spuštění supermoderních odstředivek, v době jednání ve Vídni a v den, kdy Izrael navštívil první představitel vlády Joea Bidena, ministr obrany Lloyd Austin. Izraelci mu tak dali najevo, že vůči Íránu je namístě agresivní, a nikoli smířlivý přístup.

Natanz byl napaden také loni v červenci, kdy tam napáchal obrovské škody výbuch neznámého původu. Podle izraelských zpravodajců exploze vrátila jaderný program o rok až dva zpět a Íránci dodnes poškozené centrifugy nenahradili.

Jeruzalém ví, že jaderný program nemůže zastavit, a tak se ho snaží alespoň zpomalit. Před lety byly součástí tohoto úsilí i vraždy íránských jaderných vědců a vloni se k této metodě Mosad vrátil atentátem na strůjce a ředitele celého projektu Mohsena Fachrízádeha.

V poslední době také přibývá zpráv o izraelských útocích na íránské lodě, které obcházejí americké embargo a vyvážejí ropu anebo pašují zbraně teroristickým spojencům Íránu v Sýrii, hlavně libanonskému Hizballáhu. Podle izraelských médií tato námořní válka trvá už od roku 2019 a poškozených íránských lodí jsou desítky.

Čtěte také

Donedávna šlo jen o nákladní plavidla, ale před týdnem vybuchla přísavná mina na špionážní lodi íránských Revolučních gard v Rudém moři, která tam kotvila nastálo, aby pomáhala jemenským povstalcům a podílela se na úderech proti Saúdské Arábii. Šlo o odvetu za dva letošní íránské útoky na izraelské nákladní lodě, které však byly víceméně symbolické.

Při většině izraelských útoků na íránská plavidla připevnil potápěč na trup lodi přísavnou minu s magnetem. Žádné se nikdy nepotopilo ani nebyly hlášeny ztráty na životech – obě strany si dávají dobrý pozor, aby tuto hranici nepřekročily, protože pak by se mohla stínová válka proměnit v otevřenou.

Terčem izraelských leteckých a raketových útoků jsou zase zbrojní dodávky a sklady a základny Íránců a Hizballáhu v Sýrii. Naposledy byl Izraeli připsán raketový úder na íránský sklad zbraní u Damašku, který zranil čtyři syrské vojáky. Tahle válka, která na rozdíl od té námořní mívá lidské ztráty z řad Íránců, proíránských milicí i syrské armády, trvá už mnoho let a izraelských úderů byly stovky až tisíce.

Gita Zbavitelová

Izrael opakuje, že se bude proti íránské hrozbě vždycky bránit a nedopustí, aby Teherán vyrobil jadernou zbraň. Občas se hovoří i o chystaném útoku na jeho jaderné továrny. Ředitel sekce pro strategii a Írán při izraelském hlavním štábu Tal Kalman, který boj proti islámské republice v armádě vede, nedávno řekl médiím, že Izrael měl ve válce proti Íránu vloni „dobrý rok“ a je „schopen íránský jaderný program zcela zničit“. To je však až poslední možnost po vyčerpání všech ostatních.

Izraelský vojenský analytik Ehud Jaari varuje i před přílišným stupňováním stínové války, protože Teherán podle něj brzy nebude mít jinou možnost než provést otevřenou odvetu.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio