Fotka s Putinem? Pokud se na to dívám zpětně a pohledem dějin, tak to asi vhodné nebylo, přiznává bývalý politik Cyril Svoboda

3. duben 2023

Rusko je od 1. dubna v čele Rady bezpečnosti OSN a mezi jeho úkoly patří zachování míru ve světě. Ředitel Diplomatické akademie a bývalý politik Cyril Svoboda tvrdí, že se s tím nedá nic dělat. „Má odpověď je, že je to nevhodné. Protože je agresorem, ale i stálým členem Rady bezpečnosti – a na tom nic nezměníme.“

„Rusko může argumentovat třeba tím, že v době suezské války byly Spojené státy a Velká Británie také členy Rady bezpečnosti a taky došlo k válce, ve které byli iniciátory Britové. Takže to není poprvé v dějinách,“ dodává v Osobnosti Plus.

Mnohem vážnější otázka je, že už v 18 státech Afriky vládnou wagnerovci.

Podle Svobody jde u předsedající země spíš o symbolickou roli. „Mnohem vážnější otázka je, že už v 18 státech Afriky vládnou wagnerovci. Jestli teda existuje někde vliv Ruska, jestli nás něco ohrožuje, tak je to tento trend, který je katastrofálně nebezpečný,“ tvrdí.

Čtěte také

„A kromě toho je tam i Čína. Například v Mali a v dalších státech už Rusové normálně a fakticky vládnou. To považuji za mnohem vážnější a silnější podporu ruské autority ve světě. Tam, kde to Evropa vyklidila, nastupují wagnerovci a Rusové. A pozor na to, že nad tím zavíráme oči, jako by tu tento jev nebyl. Je to vážnější než celá Rada bezpečnosti, protože tam se střílí.“

„Afrika je katastrofálně mladý kontinent, kde je průměrný věk 21 let a věk dožití 40 let. Je tam tak velmi mladá populace, která je schopná velkého pohybu. Může tedy dojít k masovému pohybu obyvatelstva. A kam? No, proti bohaté Evropě. Takže pozor, my jsme v Čechách úplně zavření a vůbec nepřemýšlíme nad tím, co se na jihu děje. Tady roste časovaná bomba,“ upozorňuje bývalý šéf diplomacie.

Kandidatura na Hrad?

Cyril Svoboda byl jeden čas předsedou KDU-ČSL, byl ministrem vnitra i zahraničí a před rokem uvažoval i o prezidentské kandidatuře. Dnes už žádné politické ambice nemá, tvrdí.

Čtěte také

„Od jednoho člověka jsem tehdy dostal nabídku, že by si přál, abych kandidoval na Hrad. Mluvil jsem s tehdejším senátorem Janem Horníkem (zvolený za STAN), který tvrdil, že je to dobrý nápad, a začal sbírat podpisy – ale pak jsem zjistil, že to nemá žádný smysl,“ popisuje Svoboda.

„Protože reálně nemůže být kandidátem někdo, kdo nemá dlouhodobou podporu některých vlivných skupin v Česku – a musí to být buď mediální nebo jiná vlivná skupina,“ dodává.

To podle něj současný prezident Petr Pavel má. „Za Pavlem je celé uskupení, výrazné, a to i podnikatelů. Vidím to v prostředí kolem, řekněme, těch, kteří podporovali Václava Havla, tedy Aspen Institute Central Europe. A to v tom nevidím nějaké spiknutí, ale je to dlouhodobá podpora tohoto proudu.“

„Ono nemůžete zničehonic přijít jako úplný sólista, bez týmu, a za tři minuty 12 říct, že chcete kandidovat na hlavu státu. To možné není. Proto jsem asi po hodině a půl řekl: ‚Heleďte se, balme to a nedělejme nic‘ – a tím to skončilo,“ popisuje.

Fotka s Putinem?

V té době se objevila i fotografie z roku 2015, kde Svoboda sedí u jednoho stolu s Vladimirem Putinem, a to na oslavě narozenin ruské státní televize Russia Today (RT).

„Zpětně pohlédnuto – a když vím, jaký pak byl vývoj dějin –, tak to vidím tak, že to nebylo vhodné. Ale tehdy se mi nezdálo nic špatného na tom přijít na konferenci televize, kam jsem byl pozván do panelu – například vedle bývalého primátora Londýna a byl tam kdekdo z celého světa –, a mluvit o terorismu.“

„A tak máte fotografii u stolu, kam si sedl i prezident Putin, což když jednou vyfoceno jest, jakoby vždycky bylo. A já jsem potom dostal prověrku na tajné a přísně tajné, takže vůbec nevidím důvod, že bych byl člověkem, který by jakýmkoliv způsobem ohrožoval nebo nějak zpochybňoval zájmy České republiky,“ brání se Svoboda.

Čtěte také

„Když sleduju ten vývoj dál, tak vidím, že to byla chyba. Ale to je všechno, co k tomu řeknu. Víc ze mě nedostanete,“ uzavírá Cyril Svoboda.

Nakonec na otázku, jestli mu nevadilo sedět s Putinem u jednoho stolu poté, co už byl Krym anektován, odpovídá: „Stejně jako jiní, kteří také obchodovali s Ruskem po celou tu dobu. My jsme od nich kupovali plyn a Ukrajina ho od nich kupuje dosud, stejně jako svět. Z jedné fotografie absolutizovat, jako kdybych se stal stoupencem nebo podporovatelem Putina? To jsem nikdy nebyl, nejsem – no, a ta fotka prostě existuje,“ dodává.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související