Fica a Kaliňáka pojí silné pouto. Ministrův konec může poškodit i premiéra, tvrdí politolog

12. březen 2018

Politická krize na Slovensku se stupňuje, prezident Andrej Kiska o ní v pondělí odpoledne bude jednat s představiteli vládních stran. Ministr vnitra Robert Kaliňák ze Smeru oznámil rezignaci. Tu požadovala i koaliční strana Most-Híd.

Ještě před tiskovou konferencí, na které Kaliňák oznámil, že podá demisi, byl hostem Českého rozhlasu Plus politolog a prezident slovenského Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov.

„Kaliňákovo odstoupení žádají občané na náměstích, nezávislá média, celá opozice, a dokonce i vládní strana. Dnes je už vlastně nedostatečné,“ řekl Mesežnikov. Uvedl i teoretickou možnost, že Smer ministra vnitra obětuje. Kdyby místo Kaliňáka opustila vládní koalici strana Most-Híd, ztratila by většinu, ale mohla by pokračovat dále, protože v parlamentu není dost hlasů na vyslovení nedůvěry.


AKTUALIZUJEME: Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer) ohlásil demisi, píše agentura ČTK. Podrobnosti najdete na serveru iRozhlas.cz >>

Sorosův rukopis?

Opozice požaduje předčasné volby, pro které ale v současnosti neexistuje potřebná většina devadesáti poslanců. Podle průzkumů prováděných ještě před vraždou novináře Jána Kuciaka, která celou krizi odstartovala, se preference Smeru pohybují okolo 25 procent.

„Pak je tu několik stran s preferencemi v rozmezí od 15 po 5 procent. Vztahy mezi opozičními stranami ale nejsou nejlepší a je otázka, jestli by dokázaly vytvořit většinu. Na toto ve své komunikaci poukazuje i Smer,“ přibližuje prezident slovenského Institutu pro veřejné otázky.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek řekl, že za současnou napjatou situací na Slovensku vidí rukopis amerického miliardáře George Sorose. Je prý za tím jeho snaha svrhnout středoevropské vlády, které nesouhlasí s imigrací do svých zemí.

„Orbán tím urazil stovky tisíc slovenských občanů, kteří minulý týden protestovali proti vládě. Ne kvůli postoji k migraci, ale protože nesouhlasí s tím, jakým směrem se vyvíjí společnost a jak organizovaný zločin prorůstá do státních struktur. S tím tyto bludy nemají nic společného,“ uzavírá Mesežnikov.

autoři: všt , ert
Spustit audio