Fiala si odvoláním Bartoše vytvořil druhou frontu. Musí něco udělat a teď důvěru má, soudí Pečinka

1. říjen 2024

Piráti v úterý opouští vládu a vládní pětikoalice se po třech letech rozpadá. „Bylo nás pět a teď jsme čtyři. Tak se nemůžeme tvářit, že je nás stále pět,“ říká pro Český rozhlas Plus komentátor a spoluautor podcastu Kecy a politika Bohumil Pečinka. Uznává ale, že koalice držela celé tři roky v zemi, kde se vlády často střídají. „To je určitý výkon,“ uznává,

Rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat Ivana Bartoše (Piráti) z postu ministra pro místní rozvoj má obrovské důsledky, upozorňuje Pečinka.  

„Petr Fiala si teď tímhle překotným a netaktickým rozhodnutím odvolat Bartoše vytvořil druhou frontu. Takže má jednu frontu proti Babišovi, teď má druhou frontu proti Pirátům,“ říká.

Čtěte také

Ačkoliv hodnotit celkově vládu premiéra Petra Fialy bude podle komentátora možné až s odstupem několika let, premiér nyní podporu má.

„Má tu důvěru něco udělat. Když to neudělá v řádu týdnů, čím více se budou blížit sněmovní volby v říjnu příštího roku, tím bude ta podpora nižší a nižší. Ale teď podporu má, teď může udělat úplně všechno a záleží na jeho odvaze a fantazii,“ naznačuje Pečinka a zdůrazňuje:

„Je více alternativ. Není jen alternativa přitulit se k Babišovi, nebo nic nedělat.“

Koalice ale musí jednat. „Vláda se je na mělčině, narazila. Nemůže se tvářit, že pořád pluje na lodi, když je všude kolem málo vody. Měla by něco udělat. A pokud neudělá, tak bude smetena – možná z vlastních řad,“ soudí komentátor.

Místopředseda pro ekonomiku

Kromě toho, že ve vládě od úterý nesedí Piráti, znejistily koalici i krajské a senátní volby, v nichž vyhrálo opoziční hnutí ANO. V hlasování se odrazily společenské nálady.   

„To, že vám vaši voliči zůstanou doma, jako se to evidentně stalo v krajských volbách ve vládních baštách, o něčem svědčí,“ poukazuje komentátor. „Potom vám jedna strana – a teď už nebudeme rozebírat jakým způsobem – odešla. Bylo nás pět a teď jsme čtyři. Tak se nemůžeme tvářit, že je nás stále pět,“ vzkazuje v pořadu Osobnost plus. 

Čtěte také

S vládní pětikoalicí se tak podle komentátora rozpadla i její myšlenka. „Celá ta idea pětikoalice už neexistuje. Nelze říct: hodili jsme někoho přes palbu a jedeme dál. Tady se musí něco podstatnějšího změnit,“ zdůrazňuje Pečinka.

Změna by měla podle komentátora nastat především v ekonomickém řízení státu. „Vládě jednoznačně nejvíce chybí člověk typu místopředseda vlády pro ekonomiku,“ soudí.

Tuto úlohu částečně plnila Národní ekonomická rada vlády (NERV). „To je švédský stůl, ze kterého si můžete vybrat lososa, nebo uherák. Důležitý je ten člověk, který řekne: Vyberme si, přátelé, něco dietnějšího, abychom mohli mít zase větší hojnost za pár let,“ namítá komentátor.

Vláda je podle něj v problémech. „Jestliže hnutí STAN spontánně a nekontrolovatelně nabízí různé lidi na dnes volná ministerstva, kteří vypadají jako nazdárci z venkova a budou na ministerstvech půl roku hledat, kde je toaleta, to není ta cesta. Ta cesta musí být daleko radikálnější – anebo je to smíření s volební porážkou,“ podotýká komentátor.

Jaká je dnes v ODS atmosféra, pokud jde o Fialovo vedení? A jak nepřítomnost Pirátů změní vládní koalici? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Barbora Tachecí , jud

Související