Fenomen David Rath

29. listopad 2005

Nový ministr zdravotnictví David Rath vstoupil do politiky stejně razantně, jako před časem premiér Jiří Paroubek. Každý den se na nás dívá z novin a z televizních obrazovek a zažívá si svých pověstných pět minut slávy, jak by toto třeštění kolem jeho osoby mohl pojmenovat starý mediální analytik.

0:00
/
0:00

Na žebříčku popularity se v posledním průzkumu dopracoval na dvanácté místo, získal 36 procent příznivců, přičemž prvních deset míst obsadili vládní politici. Rathovi příliš neublížil ani ostrý konflikt s prezidentem Klausem, v němž ho nazval vrtošivým staříkem a když se ho Renata Kalenská zeptala, čeho si na něm váží, odpověděl ironicky na prezidentovu adresu, že se umí dobře oblékat a že má mladou přítelkyni. Dokonce lidem nevadí ani to, že má sám milenku a je bohatý.

Zatímco ostatní ministři uvádějí v daňových přiznáních, že mají domek či vilku, chatu nebo chalupu a auto, pan Rath podle výpisu z katastru nemovitostí, jak uvedla Mladá fronta Dnes, je kromě auta majitelem nebo alespoň spolumajitelem tří domů a jednoho bytu. O úsporách odmítá hovořit. Brutálním tlakem donutil k odstoupení ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny paní Jiřinu Musílkovou, mimo jiné kvůli skoro 14 miliardovému dluhu. Zaútočil na senátora Julínka a poslance Ouzkého a Cabrnocha za obchodní aktivity z VZP, za které se podle něho platily neadekvátní peníze. Shodou okolností všichni zmínění jsou z ODS. O hejtmanovi Petru Bendlovi rovněž za ODS zase prohlásil, že se chystá rozkrást nemocnice.

Z politiků má nejraději střelce typu Zemana a Paroubka, který mu za to vše nabídl místo volebního leadera ČSSD v Praze. Popularita nedávného prezidenta lékařské komory, kterému se na tomto postu před posledními volbami třásla židle, šla strmě nahoru během několika málo posledních týdnů, a to je vždy podezřelé, protože něco takového se může stát jen na základě vnějškových efektů a nikoliv na základě koncepčních řešení a dobrých výsledků. Na takovou práci jsou i ve vládě zapotřebí léta. Někteří odborníci tvrdí, že se přes mediální cirkus vydává pan ministr Rath dobrým směrem, protože chce-li koncentrovat zdravotní péči do neziskových organizací, musí ovládat především VZP, která obsluhuje více jak 66 procent trhu. Otázka je, jestli na něco takového bude mít čas.

V neděli totiž odvysílala Česká televize nahrávku učiněnou skrytou kamerou, v níž jeho poradkyně Eva Klimovičová údajně chtěla po zástupci farmaceutické firmy až 3 miliony za to, že podnik bude inzerovat v časopise České lékařské komory. Klimovičová by za tyto peníze zařídila, že se zástupce firmy může s Rathem sejít a že jejich lék se dostane do úhradové vyhlášky, čímž by se zvýšil odbyt. Peníze za inzerci by podle České televize z větší části získala právě poradkyně, která časopis řídila. Rovněž v parlamentních volbách, kde se Rath nejspíš utká s Mirkem Topolánkem v tradičně pravicové Praze, nemusí vůbec uspět a pak zřejmě skončí v politice. A posledním a největším nebezpečím pro pana ministra Ratha je sám David Rath, protože se zdá, že trpí takzvaným magickým myšlením.

Podle psychiatrů tato úchylka spočívá ve víře, že myšlenky o určitých věcech mohou zapříčinit, že se tyto pak stanou. V současném politickém provozu tento způsob chování je sice ještě úspěšný, ale je otázka, jak dlouho. Podle některých odborníků už kvůli podobné víře z politiky odešel Miloš Zeman, kterého považuje Rath za svůj vzor.

Spustit audio