Exministr Havlíček: Pomoc kvůli zdražení energií musí být plošná. Vymyslet jiný přístup bude trvat

22. prosinec 2021

Ceny plynu pro evropský trh znovu překonaly maxima. Vláda Petra Fialy (ODS) chce proto projednat a příští týden schválit formu pomoci těm, kterých se nárůst cen dotýká nejvíc. Program podpory začne fungovat od ledna a jít má o rozšíření příspěvku na bydlení nebo mimořádné okamžité pomoci. Minulá vláda podle europoslance Luďka Niedermayera (za TOP 09 a STAN) postupovala špatně, když populisticky vztáhla plošnou pomoc na všechny bez rozdílu.

Europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer (TOP 09)

Pomohlo se sice všem, ale málo, kritizuje europoslanec a apeluje: „Vraťme se k datům, je třeba jít adresným směrem.“

Niedermayer má za to, že důležitým prvkem v řešení situace je hledání cesty ke snížení spotřeby energií a podpora programů jako Zelená úsporám. „To je velmi dobrý směr, ale zatím byly podobné programy cíleny spíš na lidi s vyšším příjmy, protože na začátku vyžadovaly poměrně velkou investici,“ uvažuje.

Čtěte také

Nezanedbatelnou část energetické krize si Česká republika způsobila nedostatečnou regulací obchodníků s energiemi, myslí si europoslanec.

S tím ale nesouhlasí bývalý ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO), protože zdražení energií se dotýká drtivé většiny domácností a firem.

Proto je přesvědčen, že jediný možný způsob pomoci odběratelům energií v Česku je právě plošná pomoc. „Týká se to všech,“ upozorňuje a dodává, že v příštím roce nás čeká další zásadní zdražení.

Pokud to budeme řešit individuálním způsobem, tak než ho vymyslíme, než si lidé vystojí frontu, než se rozhodne, kdo dostane a kdo ne...
Karel Havlíček

„Pokud to budeme řešit tím individuálním způsobem, tak než ho vymyslíme, než si lidé vystojí frontu, než se rozhodne, kdo dostane a kdo nedostane… tak ty domácnosti budou mít velký problém. Proto navrhujeme plošnou cestu.“

Čtěte také

Spíš na stranu individuálního přístupu se staví ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal:

„Individuální cesta je správná. Státní sociální politika dokáže rozlišovat, kdo má a nemá zdroje nebo majetek na to, aby zvládl vzrůst cen energií pokrýt z vlastních prostředků.“

Hosty byli:
Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP09 a STAN
Karel Havlíček, za ANO, poslanec, bývalý vicepremiér a bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy
David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni
Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií

Větší podporu by Šmejkal směřoval na podporu poradenského sektoru, který může občanům pomoct vyvarovat se chyb v hospodaření. „S žadateli o dávky je potřeba dál pracovat, chybí tady tlak na jejich aktivitu,“ konstatuje.

V čem Evropa zaspala? A je tlak Ruska prostřednictvím dodávek plynu pochopitelný? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související