Exekuce z let 2003 až 2010 jsou jak koule na noze, uznává exekutor Prošek. Obnovit milostivé léto ale nechce

26. leden 2022

Milostivé léto, které pomáhá lidem dostat se z dluhových pastí, by se mohlo opakovat letos od září do listopadu. Oznámili to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). „Když vidíme, kolika lidem to pomohlo a vyřešilo hluboké problémy předlužení, tak vidíme, že to je příležitost podat pomocnou ruku. Také věřitelům to přinese aspoň splacení původních dluhů,“ vyzdvihuje Daniel Hůle z Člověka v tísni. Exekutor Jiří Prošek se opakování akce obává.

Viceprezident Exekutorské komory Prošek míní, že oznámení dalšího milostivého léta povede k tomu, že lidé přestanou splácet či platit. „A i ti, kteří by zaplatili, počkají na exekuci a pak na milostivé léto.“

„Je to, jako bychom řekli, že za rok bude amnestie na všechny loupeže a krádeže. V tom okamžiku říkáme všem, kteří nechtějí dodržovat rozhodnutí soudů a právo, že se nemusí ničeho bát, protože za rok přijde amnestie či milostivé léto,“ vysvětluje Prošek.

Jako bychom řekli, že za rok bude amnestie na všechny loupeže a krádeže.
Jiří Prošek

Zapojit se do milostivého léta, které končí v pátek 28. ledna, přináší určité výhody pro instituce i dlužníky. Lidé zaplatí pouze původní dluh a poplatek exekutorovi ve výši 908 korun včetně DPH. Veškeré úroky a další poplatky jim stát odpouští.

Úřadům se tak vrátí aspoň část peněz zpět. Kromě dopravních podniků se akce týká i dluhů, které mají lidé u zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb nebo státních a polostátních firem, připojily se i některé banky a soukromé společnosti.

Milostivé léto se vypořádává jen s velmi absurdními dluhy, které se nahromadily za mnoho let.
Daniel Hůle

Vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Hůle nepopírá, že milostivé léto není systémové řešení. „Vypořádává se jen s velmi absurdními dluhy, které se nahromadily za mnoho let. Takže se nebavíme o exekucích, které teď probíhají, nebo teď budou nařízeny, ale těch o historických.“

Čtěte také

„Shodneme se na tom, že je tu obrovský balík exekucí z let 2003 až 2010, které nás táhnou jako koule na noze,“ uznává exekutor.

„A milostivé léto může vyřešit část tohoto balíku. Kdyby to bylo pokračování, že tedy proběhl ‚time out‘ a pak akce pokračovala třeba tři měsíce, tak za mě to smysl dává. Klidně může trvat déle, ale ne opakovaně startovat.“

Vyšší poplatek? Klidně, říká Hůle

Na oznámeném pokračování akce Proškovi vadí, že za každou takto zastavenou exekuci dostanou exekutoři jen 750 korun plus DPH. „To je strašně málo. Je s tím obrovské kvantum práce a jen asi 20 procent dlužníků, kteří se ozvou, skutečně zaplatí. Takže těch 750 korun fakticky musí nahradit práci za dalších pět jiných exekucí. Vnímali bychom jako férových 1500 korun plus DPH.“

Čtěte také

Hůle potvrzuje, že u vymožené pohledávky exekutoři dostanou jen Proškem zmíněnou částku. „O navýšení už jsme jednali s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a poslancem Markem Bendou (ODS) a je to pro nás akceptovatelné.“

„Navýšení na 1500 korun pořád bude dávat smysl, protože tak člověk může zrušit příslušenství v řádu desítek nebo stovek tisíc korun. Takže pokud by to byla podmínka, dokázali bychom si to představit,“ zdůrazňuje. 

Většina exekutorů byla bez problémů

Věřitelé se navíc od července budou zapisovat do centrální evidence exekucí, což dále zjednoduší administraci. „Takže dlužník se bude moci podívat, komu dluží. Měl by stačit jen dotaz dlužníka. A nejen my se snažíme rychle odpovědět, aby mohl dlužník milostivé léto využít, ujišťuje Prošek.

Čtěte také

Odborník na zadlužení chválí spolupráci s Exekutorskou komorou. „Rychle jsme se domluvili, komora také působila na ty exekutory, kteří milostivé léto bojkotovali. Přesto zůstává několik exekutorských úřadů, které situaci komplikují. Ale většina exekutorů funguje bezproblémově včetně těch nejobávanějších. Obnovení milostivého léta by tak dávalo velký smysl,“ věří Daniel Hůle.

Poslechněte si celou debatu, na úspěšnost a pokračování milostivého léta se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související