Až do 28. ledna mohou dlužníci využít Milostivého léta a zbavit se některých exekucí

13. leden 2022 10:47

Paní Lenka z Ústí nad Labem by chtěla využít akce nazvané Milostivé léto. Pokud by zaplatila původní dlužnou částku, mohla by se části svých dluhů zbavit. Do poslední chvíle se snaží sehnat peníze. Pomoc od příbuzných nevyšla, tak je její poslední šancí dar ze sbírky Člověk v tísni. V podobné situaci je podle zkušeností dluhové poradny této organizace většina dlužníků.

„Strhávali mi 10 až 12 000 korun z výplaty, podle platu,“ popisuje Lenka svou situaci. Díky Milostivému létu by se mohla zbavit dluhů u dopravního podniku města, VZP a ČEZ. Stačí, aby do 28. ledna zaplatila.

„Kdybych zaplatila něco přes 36 000 korun, zbylo by mi pak k doplacení ještě 95 000, na tyto dluhy se Milostivé léto nevztahuje,“ konstatuje paní Lenka.

Kvůli problémům v rodině paní Lenka požádala o dar ze sbírky organizace Člověk v tísni. „Musela jsem obeslat všechny exekutory, vyplňovaly se různé tabulky, musely se psát příběhy. Ale jestli to klaplo, to ještě nevím,“ krčí rameny paní Lenka.

Na účinnější pomoc klientům chybí čas, lidé i informace

Na využití Milostivého léta mají dlužníci tři měsíce – lhůta skončí 28. ledna.

Podle Weroniky Lipšové z dluhové poradny Člověka v tísni by na vyřízení všech formalit bylo potřeba víc času. Třeba právě pro dar z této sbírky je nutné doložit víc údajů.

„Exekutor v té odpovědi posílá nejčastěji pouze informace týkající se Milostivého léta. To znamená zbývající jistina k doplacení plus ten doplatek, pak ještě variabilní symbol a účet, to je všechno. Neposílá tam ty informace navíc, týkající se příslušenství a ostatních nákladů. Domluvit se s nimi na tom, aby poslali víc informací, nebyl čas. Doporučený počet osob na pracovníka je dvacet, nyní sama eviduji padesát klientů,“ shrnuje Lipšová.

Možnost zaplacení jistiny a zbavení se tím dalšího penále a příslušenství se vztahuje pouze na veřejnoprávní instituce, jako jsou obce, kraje, stát a jejich organizace nebo i zdravotní pojišťovny.

Spustit audio

Související