Začíná milostivé léto. Kdo dluží státu, může se zbavit exekucí. „Je to amnestie sankcí,“ říká expert

27. říjen 2021

Možnost zbavit se břemene exekuce pro občany České republiky, kteří dluží peníze obcím, městům, státu nebo dalším veřejnoprávním subjektům umožní „milostivé léto“ – návrh poslanců Marka Výborného (KDU-ČSL) a Patrika Nachera (ANO). Platí od svátečního 28. října do 28. ledna. Na horkou linku neziskové organizace Člověk v tísni teď volá až desetkrát víc lidí, kteří žádají o radu, tvrdí Daniel Hůle: „Jde hlavně o dluhy na nájmu, za jízdu na černo nebo na zdravotním pojištění.“

Právě třetí jmenovaný problém, který se může týkat až poloviny Čechů v exekuci, ale právní úprava možná nevyřeší. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) totiž zpochybnila předpoklad, že svým dlužníkům může odpustit penále.

Čtěte také

Hůle za tento postup pojišťovnu otevřeně kritizuje, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt je ale přesvědčen, že VZP si chce pouze vyjasnit situaci. „Je to celé bouře ve sklenici vody. Z právního problému se dělá problém politický,“ hodnotí s poukazem na to, že i zdravotní pojišťovny chtějí případy jednou provždy vyřešily a dostat se k dlužným částkám.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) je  toho názoru, že změna zákona je napsána dostatečně ze široka. „Předvídali jsme, že je řada různorodých věřitelů a pohledávek a ne všechny jsou pospány a pojmenovány stejně.“

Také proto je přímo v návrhu uvedeno, že „osvobození od příslušenství, sankcí, pokut a poplatků a dalších plateb k tíži dlužníka, které jsou v různých předpisech různě pojmenovány, je /…/ projevem odpovědnosti státu,“ vysvětluje s tím, že pokud by měly být rozebrány všechny případy zvlášť, byl by pozměňovací návrh nepřehledný.

Jsme přesvědčení, že jsme to napsali správně – říkáme, že to, co narostlo, by mělo být odpuštěno.
Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Celá ta situace mě mrzí. Jsme přesvědčení, že jsme to napsali správně – říkáme, že to, co narostlo, by mělo být odpuštěno,“ přidává se s komentářem Marek Výborný.

Čtěte také

Zdravotní pojišťovny v tuto chvíli čekají na doporučení ministerstva spravedlnosti, na které se VZP obrátila.

„V případě, že nebude jasno ani příští týden, nezbude nám než připravit novelu, ve které bychom napevno stanovili, že penále je i v případě pojišťoven považováno za příslušenství,“ konstatuje lidovecký poslanec.

A slibuje dlužníkům případné pokračování milostivého léta na jaře příštího roku, které už by se na tyto případy vztahovalo..

Dlužník, který chce Milostivého léta využít, musí splňovat tři podmínky.

1. Má dluh vůči státu, obci nebo organizaci, ve které mají většinový podíl – například v dopravních podnicích, ČEZu nebo Pražské plynárenské.
2. Dluh musí být v exekuci. Pokud tedy zatím jen dlužíte, zvýhodnění se vás netýká.
3. Exekuci musí vést soukromý exekutor. Milostivé léto se nevztahuje na státní exekuce, tedy ty správní nebo daňové. Ty vede obvykle třeba Finanční správa.

Snahu poslanců vyřešit vzniklé potíže kvituje Daniel Hůle, který v tuto chvíli radí vyčkat na „milostivé jaro“, pokud jde o problémy s pojišťovnou.

Ostatním ale doporučuje neotálet: „Milostivé léto je amnestie sankcí, ne původních dluhů. Člověk to musí zaplatit. Většina osvobozujících rozhodnutí se týká příslušenství, které by podle dnes platných zákonů nemohlo vzniknout. Už nemůže vzniknout ze dvou tisíc udělat 400 tisíc, z jízdy na černo udělat 21 tisíc.“

Hosty byli:
Václav Tomášek, redaktor, Český rozhlas
Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory
Jan Beneš, redaktor, Český rozhlas
Kristýna Barchini, redaktorka, Český rozhlas
Daniel Hůle, vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni
Tomáš Cikrt, publicista, šéfredaktor Zdravotnického deníku
Marek Výborný, KDU-ČSL
Patrik Nacher, ANO
Adam Bejšovec, redaktor, Český rozhlas
Jan Markup, redaktor, Český rozhlas

Hůle připomíná, že ukončení exekucí není benefitem jen pro dlužníky: „Jde o vypořádání se s relikty nemravného byznysu s dluhy, který tady bujel dvacet let. Věřitel získá alespoň jistinu a dlužník bude moct jít na trh práce.“

Skvělou příležitostí by podle něj mohl být úvěrový produkt některé z velkých bank pro ty, kteří během tříměsíční lhůty nezvládnout dát dohromady dost peněz na splacení jistiny, uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio