Zbavte se konečně exekucí. Je tady Milostivé léto, s dopisem exekutorovi ale neotálejte, varují odborníci na dluhy

27. říjen 2021

Desetisíce dlužníků se od čtvrtka 28. 10. budou moct za zlomek částky zbavit třeba i statisícových exekucí u veřejných institucí. Díky takzvanému milostivému létu můžou během příštích tří měsíců zaplatit exekutorům jenom jistinu, tedy původní dluh,  a jednorázový poplatek. Penále nebo úroky jim stát odpustí. Jen v Praze by toho mohly využít až desítky tisíc lidí. 

Čtěte také

Dlužíte peníze obcím, městům, státu nebo jiným veřejnoprávním subjektům? Pokud své původní dluhy zaplatíte v příštích třech měsících a zaplatíte i 907 korun a 50 haléřů jako odměnu exekutorovi, vaše exekuce bude zastavena. Nebudete tak muset platit úroky a další sankce, které často mnohonásobně převyšují původní dluh. Taková je podstata Milostivého léta, které začíná 28. října.

Dlužník, který chce Milostivého léta využít, musí splňovat tři podmínky.

  1. Má dluh vůči státu, obci nebo organizaci, ve které mají většinový podíl – například v dopravních podnicích, ČEZu nebo Pražské plynárenské.
  2. Dluh musí být v exekuci. Pokud tedy zatím jen dlužíte, zvýhodnění se vás netýká.
  3. Exekuci musí vést soukromý exekutor. Milostivé léto se nevztahuje na státní exekuce, tedy ty správní nebo daňové. Ty vede obvykle třeba Finanční správa.

Chcete-li zvýhodnění uplatnit, nejprve se spojte se svým exekutorem, a to nejlépe doporučeným dopisem. Poté by vás měl informovat, jaká je aktuální výše dlužné jistiny – tedy původní částky, kterou jste nezaplatili. V dopisu uveďte, že se chcete zapojit do Milostivého léta.

Exekutorovi napište co nejdřív, odpověď totiž může chvíli trvat. „Pro dlužníky je to poměrně snadná cesta, měli by ale svému exekutorovi napsat opravdu co nejdřív,“ dodává Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory. Milostivé léto končí 28. ledna. 

„Úžasná příležitost“

„Milostivé léto je bezprecedentní příležitost, která dává statisícům lidí možnost vyřešit dluhovou situaci a najít světlo na konci tunelu. Pro ty, kdo tuto šanci dostanou, je to úžasná příležitost, která se pravděpodobně nebude opakovat,“ shrnuje přínosy Milostivého léta Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Prezident Exekutorské komory ale upozorňuje i na to, že Milostivé léto může nahrávat těm, kteří svou dluhovou situaci dosud nijak neřešili: „Vytváří diskriminační prostředí pro lidi, kteří byli zodpovědní, svoji situaci řešili a sjednali si splátkové kalendáře, aby se nedostali do exekucí. Tito lidé zaplatí úroky z prodlení a podobně, a to plně. To není fér.“

Hosty Tomáše Pancíře byli:

  • Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory;
  • Daniel Hůle, vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni;
  • Tomáš Cikrt, publicista, šéfredaktor Zdravotnického deníku;
  • Marek Výborný, poslanec KDU-ČSL;
  • Patrik Nacher,  poslanec hnutí ANO;
  • František Lukl, předseda Svazu měst a obcí.
autoři: Tomáš Pancíř , and , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.