Evropské unii předsedá Francie. Chce reformovat Schengen a pohnout s azylovou reformou

2. leden 2022
Evropa Plus

Paříž převzala řízení unijních rad 1. ledna od Slovinska. Mezi priority jejího půlročního předsednictví patří ekonomická obnova unie po pandemii, klimatická agenda, evropská obrana, vztahy s africkými zeměmi nebo západním Balkánem. Velký důraz chce podle prezidenta Emmanuela Macrona klást na řešení migrace.

„Prvním tématem tohoto předsednictví je více suverénní Evropa. Suverénní Evropa pro mě především znamená, že budeme schopni mít pod kontrolou její hranice. Tuto potřebu jsme opakovaně viděli v posledních týdnech během krize na evropské východní hranici,“ připomněl Macron při představování priorit krizi na hranicích s Běloruskem.

Čtěte také

I v reakci na ni chce francouzské předsednictví iniciovat reformu unijního schengenského prostoru. Ministři členských států Schengenu by se měli do budoucna pravidelně scházet podobně jako šéfové financí eurozóny. Pokročit chce Paříž také v dojednávání unijní azylové reformy, která je dlouhodobě zaseknutá na sporech členských států.

„Chtěli bychom se zaměřit na spolupráci se zeměmi původu a s tranzitními zeměmi na boji proti pašování lidí a prevenci proti jejich přílivu. Chceme se zaměřit i na harmonizování našich pravidel týkajících se zejména azylu, doprovodu uprchlíků nebo migrantů, kteří jsou na našem území, a také na harmonizování řešení sekundárních pohybů migrantů,“ doplnil Macron.

Suverénní Evropa pro mě především znamená, že budeme schopni mít pod kontrolou její hranice.
Emmanuel Macron

Právě řešení migrační problematiky bude podle analytika Institutu pro evropskou politiku Europeum Víta Havelky jedním z témat, která přejdou na české předsednictví EU.

Čtěte také

Česko převezme vedení unijních rad po Francii ve druhé polovině letošního roku.

„Při veškeré ambicióznosti francouzského předsednictví si nemyslím, že se podaří dotáhnout do konce. Tam určitě spousta bodů zbyde. Další věc, které bude podle mě pro české předsednictví klíčová, bude pravděpodobně jednotný digitální trh. A další věcí jsou témata týkající se implementace Green Dealu a obecně zelené politiky Evropské unie,“ nastínil Havelka.

S tím souhlasí také francouzský velvyslanec v Česku Alexis Dutertre. „Nový návrh Evropské komise migračního a azylového paktu z roku 2020 je komplexní balíček s vnější a vnitřní dimenzí a rozhodně během našeho předsednictví nedosáhneme všeho. Část toho určitě přejde na české a švédské předsednictví. Naším cílem je pragmaticky pokročit v určitých částech toho návrhu.“

Dubnové volby prezidenta

Do francouzského předsednictví zasáhnou i dubnové prezidentské volby v této zemi. Podle Dutertra ho ale nijak neovlivní a ani jeho témata jako řešení migrace nebude stávající hlava státu využívat ve své případné kampani.

Čtěte také

„S francouzskými prezidentskými volbami to má málo co společného, protože tato agenda byla na stole mnohem dříve,“ tvrdí velvyslanec v Praze.

Politolog Havelka to ale vidí jinak. „Já si myslím, že se tomu nejde vyhnout. Francouzský prezident je volený ve volbách, a pokud se snaží získat opět mandát pro další volební období, tak zkrátka a dobře ta představa, že by nevyužil předsednictví, je lichá. Je to o prezentaci dané země, dané vlády a členství v Evropské unii. Tam si myslím, že to bude vysoce ovlivněno francouzskými prezidentskými volbami.“

Více k plánům začínajícího francouzského předsednictví EU a jejich hodnocení uslyšíte v pořadu Evropa Plus.

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.