Eva Turnová: Výměna manželek

22. leden 2021

Zimní čas se trochu vleče a já ze zvědavosti klikám na pořad Výměna manželek. Třeba pochopím, proč je u nás tak populární.

Lucie je uklízečka a má čtyři malé děti, Alena pracuje v příbramském domově důchodců a intelektuálně o něco Lucii převyšuje.

Čtěte také

Když přijede čistotná blondýna Alena do bytu početné rodiny, hned ve dveřích si zacpe nos a začne sprostě nadávat. Oproti tomu Lucie je konsternovaná perfektně uklizeným tři plus jedna, a protože neví, co říct, řekne, že je tam bordel.

Mezitím se Alena seznamuje s manželem Standou a dětmi, které se jí svěří, že každý večer šmírují, když se někdo koupe. Alena se rozpláče a vyndává z tašky vodku. Lucie se seznamuje s manželem Robertem a synem Davidem, který studuje na policistu a každý den posiluje. Sám si připravuje potravinové biokrabičky, a tak máma čtyř dětí spráskne ruce, že nebude mít co dělat.

Soukromí za honorář

Alena v kladenském paneláku třídí kvanta prošlého jídla a do kamery utrousí: „Kdo chce mít opičky, musí mít na banány.“ Mezitím se Lucie ve snaze vytřít v příbramském bytě zamotá do sklápěcího mopu a upadne do letargie. Táta se synem ji po příchodu vypeskují a dožadují se večeře.

Lucie vyrukuje s buřty na pivu a je odmítnuta. Jako variantu nabídne buřtguláš, což, jak se později ukazuje, jsou vlastně buřty na pivu, jenom bez piva. Alena se mezitím dozvídá, že manžel chodí z práce celý od fekálií, protože pracuje v čističce odpadních vod. Lapá po dechu a sprostě křičí na děti, aby nemluvily sprostě.

Čtěte také

V polovině týdne mohou mít manželky požadavek. Lucie si chce přečíst Davidovy úkoly. David po ní hodí knihu paragrafů, kterou Lucie štítivě prolistuje. Otec se svěří do kamery, že Lucie je zbytečný člověk. Alena mezitím požaduje za každé sprosté slovo deset dřepů. Od čtvrtého dne dělají děti dřepy prakticky non stop.

Lucie mezitím vytáhne na otce se synem své eso z rukávu – houskový knedlík. Robert se dožaduje, aby v houskových knedlících byly přítomné housky. Lucie prohlásí, že to je kriminál. Alena se mezitím pokouší s dětmi počítat, což hned vzdává, protože žádné z dětí nenapočítá do deseti.

Příbramský otec se synem berou Lucii na vánoční trhy, ale jdou několik metrů před ní. Nabídnou Lucii medovinu. Lucie řekne, že na rozdíl od Aleny nechlastá. Blíží se poslední den. Alena zjišťuje, že děti potřebují pohladit, ale místo hlazení je lechtá. Lucie už se dotkne úplně všechno, a tak otec se synem zahajují bobříka mlčení.

Čtěte také

Nastává konfrontace mezi osmi očima, Lucie vystartuje na Alenu, že Standovi nevařila a je to na něm vidět. Alena špitne, že se snažila děti seznámit se základními hygienickými návyky, to se Lucie dotkne, řekne jí, že je debil a odběhne. Za ní vybíhá Standa s kyticí. Musí Lucii slíbit, že už nikdy se nevzdálí od rodiny, přitom Výměna byl její nápad. Za čtrnáct dní opouští Standu navždy. V únoru si totiž bude brát bývalého spolužáka, který si právě odseděl osmnáct let.

Byla to horká hodinka. Řekla bych, že televizní diváci jsou pravděpodobně rádi, že jsou na tom lépe než zúčastnění, a rodiny zase vyměnily své soukromí za honorář. Všechny opičky dostaly svůj banán.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.