Eva Turnová: První školní den

18. září 2020

Blížil se první školní den a já šla suplovat prvňáčkům za sousedku, kterou schvátila předškolní neuróza. Nechápu, jak může být někdo vystresovaný z šestiletých prcků.

Snažila jsem se vybavit si své vlastní první okamžiky ve škole; vůni koženkových aktovek a mlékové polévky, jež byla cítit až na střechu, čímž stmelila oba stupně.

Čtěte také

Pozornost učitelky jsem tehdy hravě upoutala detailně vyfabulovanou historkou o dinosaurech, které chovám ve sklepě. Teď jsem ovšem na opačné straně barikády. Nesmím zapomenout, že výuka je mnohem interaktivnější než kdysi, hlavně díky využití nejnovějších technologií. Napíšu na tabuli uvítání, pak si něco zahrajeme a prostřednictvím počítačů děti seznámím s elektronikou.

Před osmou hodinou zablokovaly silnici desítky aut, z nichž vystupovaly samé výrazné osobnosti. U jednoho dítěte rukáv plynule přecházel v penál, u jiného bylo těžké odhadnout, kde je obličej.

Rychle jsem smazala uvítací slogan „Dneska je tu ještě maminka, zítra už jen já a svačinka“, upustila jsem od slovní kopané a rozhodla se přejít rovnou k trumfu dne — počítačovým hrám.

Mluvící Tom

Čtěte také

Uvedu děti do světa zvířat: do veterinární ordinace, kde mohou zvídaví šikulové pomáhat zatoulaným chlupáčům, provedu je po Zoo Tycoon a nakonec jim představím aplikaci kocoura – „Mluvícího Toma“, jenž po všech opakuje věty svým roztomilým hláskem. Každé dítě namluví svůj originální vzkaz světu. Vzkazy se pak budou přehrávat jako bonus rodičům na první třídní schůzce.

Těsně před osmou se děti nahrnuly do třídy, a než jsem stačila otevřít okna, většina z nich rozklíčovala wi-fi školy, smazala moje hry a zalogovala se jinde. Jediný počítačový nekňuba, který to nezvládnul, alespoň v Zoo Tycoon vypustil šelmy a měsíc nedal nažrat tučňákům.

„Vy si vůbec nevážíte života zvířat,“ pokárala jsem je.

„Vážíme, já mám vlastní tučňáky,“ ozval se někdo.

Čtěte také

„A já mám zase ve sklepě dinosaury!“ neovládla jsem se.

„Richtig, vole, ale von je má fakt v adopci,“ ozval se rukávopenálec.

„To ‚vole‘ odvoláš,“ vypískla jsem neuroticky.

„To neřek von, ale Mluvící Tom,“ zahlásil bezfejsák.

Byla to nejdelší hodina v mém životě. Na prvních třídních schůzkách se nakonec nic nepouštělo.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio