Eva Turnová: Oči v sloup

24. září 2021

Jdeme s kamarádem do Studia Hrdinů na experimentální minimalistické představení nazvané Oči v sloup. Dáváme si sraz v kavárně vedle divadla, objednáme si víno a smějeme se s mladým barmanem dnešní předvolební debatě v rádiu na téma, jaký bude mít „zelená dohoda“ dopad na Česko.

Zástupkyně hnutí Švýcarská demokracie Pynelopi Cimprichová v odpovědi na tuto otázku tvrdí, že elektroauta jsou nebezpečná, protože často sama od sebe vybuchují, a že rozhodně nemůžeme tlačit uhlíkovou stopu na nulu, protože rostliny kysličník uhličitý potřebují k dýchání.

Čtěte také

Už se těšíme na zítřejší díl, ve kterém Petr Cibulka občanům sdělí, jak pozná pravdu podle svého kyvadélka.

Blíží se začátek představení. Chceme si vzít víno s sebou, ale prý můžeme jen v kelímku.

„Jde o to cinkání,“ vysvětluje barman.

„O jaký cikány?“ zeptám se udiveně, protože v baru je prostě špatně rozumět.

Jenomže barman v tom okamžiku zkroutí ústa do neuvěřitelného šklebu a už se mnou nepromluví. A to jsme si tak notovali!

Čtěte také

Cestou do hlediště přemýšlím o dnešní době, kdy je země názorově rozdělená kvůli tématům, jako je politická korektnost, očkování, svatby leseb a gayů a tak dál.

Je vlastně těžké najít úplně spřízněnou duši, se kterou člověk souzní a nenarazí na moment, kdy názor druhého překročí hranici akceptovatelnosti.

S kamarádem se naštěstí až skoro zázračně ve všem shodneme, což je úlevné.

Představení začíná. Herci sedí překvapivě v hledišti. Po několikaminutovém deklamování začnou házet na jeviště nesourodé předměty, které hned běží sebrat, odnášejí je do zákulisí, odkud je opět hází na jeviště.

Čtěte také

Někdo vyjede ze zákulisí na koloběžce, jiný vyleze na palandu a neví jak slézt. Občas spadne ze stropu končetina figuríny.

Herci průběžně připomínají divákům, že představení právě probíhá. Herečka v dlouhé róbě má monolog o tom, že nechce být v téhle roli, ale i to, že v ní nechce být, je role. Nakonec skončí uvězněná pod žehlicím prknem. Herec v kostýmu vévody svůj monolog prokládá libovolnými slovy. Například dneska jdu kytara do divadla hřebík. Hra končí. Jsem nadšená. Otočím se tázavě na Honzu.

„Tak co? Zajímavej minimalismus, ne?“ vyhrknu.

„Jo. Minimálně zajímavý,“ řekne Honza.

„Mně to přijde totálně smyslový,“ řeknu já.

„Mně zase naprostej nesmysl,“ odpoví on.

Eva Turnová

Jsme z té neshody trochu nesví, tak si jdeme dát radši panáka na bar.

„Dáme si dvakrát rum Diplomatico exclusiva,“ říkám barmanovi a culím se na něj. Barman mi podává destiláty se stále neústupným výrazem a řekne:

„Takže to máme dva exkluzivní Romy za dvě stě.“ Leknutím ze svého přeřeku obrátí oči v sloup.

Nakonec to byl docela zábavnej večer.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio