Eva Turnová: Jak přežít lockdown

17. září 2021

Náš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nedávno na téma případných podzimních opatření spojených s covidem prohlásil, že má jistý plán, ale jeho detaily neprozradí. Opozice vyjádřila obavy. „Bojím se, že ministr nic nachystaného nemá a zase čeká, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Majitelka našeho domu vyšla z těchto rozporuplných zpráv a rozhodla se, že vezmeme situaci do svých rukou. 

Vymyslíme s nájemníky vlastní plán, aby na obyvatele domu případná opatření neměla takový dopad jako loni, kdy se několik manželských párů ocitlo těsně před rozvodem a pár slabších povah skončilo na psychiatrii.

Čtěte také

Všichni jsme se shodli na tom, že jednou z příčin loňských neshod byly tenké příčky v bytech. Švec v přízemí si non stop pouštěl fotbal a jeho soused zase pankovou kapelu Sex Pistols, což dohromady působilo jako nesnesitelný zvukový pelmel. Novomanželé nade mnou se zase náruživě oddávali erotickým hrátkám, během nichž se mi několikrát denně rozhoupal lustr. Začala jsem tedy hodně cvičit na basu, abych rámus přehlušila, jenomže to zase rušilo mého souseda, který má z vrátnice přehozený biorytmus a ve dne spí.

Vzali jsme si všichni dvoutýdenní dovolenou s tím, že zkusíme nácvik pro případ pesimistického scénáře a vytvoříme si v domě pohodové lockdownové ghetto, kde všechny problémy vyeliminujeme.

Došel toaleťák

Vyklidili jsme sklep, který bude sloužit jako společenská místnost, na stůl jsme rozložili stolní hry a vedle postavili soudky s pivem, na které jsme napsali „lok down“. Ten, kdo bude hodně down, může si dát loka. Když nepomůže lok, bude k dispozici antikonfliktní dvojice, která bude urovnávat případné spory. Tou bude majitelka domu se svým manželem.

Čtěte také

Nejdřív jsme nakoupili plata s vejci na odhlučnění mého bytu s tím, že vejce se použijí na společné snídaně. Prázdná plata jsme připevnili na zdi, abych mohla hrát na basu podle libosti. Novomanželům se zase pořídila vodní postel, která zmírní otřesy.

Nastal den D. Novomanželka během noci prošlápla kramflekem vodní lůžko a voda, která protekla stropem, se vsákla do plat. Přesunuli jsem se všichni tři raději do společenské místnosti, kde právě antikonfliktní dvojice řešila spor ševce s pankáčem. Do toho soused s přehozeným biorytmem dostal záchvat paniky, protože v noci všichni spí a on je vzhůru. Strašně mu chybí vrátnice.

Eva Turnová

Antikonfliktní dvojici už docházejí nápady, navíc manžel majitelky pořád opakuje, že je zvědavý na Vojtěchův plán, čímž zpochybňuje plán své ženy a projevuje tím svou nadřazenost, a tak se nakonec všechno řeší loky. Brzy jsou všichni na mol, stolní hry leží ladem. Došel toaleťák. Nikdo nemá pojem o čase. Krize vrcholí. Někdo buší na dveře. Volební komise s urnou. Jsme zachráněni!

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio