Eva Turnová: Chyba lávky

20. leden 2023

Vždycky, když někdo řekl „chyba lávky“, představila jsem si indiána v Kordillerách, který minul týkovou šprušli a visí zaháknutý za liánu nad 200 metrovou propastí. Každé vlastní škobrtnutí jsem docela dlouho prožívala fatálně, v hlavě jsem si promítala, co jsem měla udělat jinak a jak to mělo být správně, což mělo za následek další přešlap.

Až jsem si podvědomě nabrnkla „toho, co nikdy nešlápne vedle“. Ráno vstal, napsal básničku, poslal pozdrav slunci, po práci uvařil tři různá jídla, pro sebe veganské, pro mě masité, pro dceru exotické, rozdělal oheň v krbu a odešel do dílny sestavovat rádio.

Čtěte také

Já jsem mezitím upekla moučník, který nešel odlepit od plechu, protože jsem se během posledních minut pečení nad něčím zamyslela. Došlo mi, že partnerova dokonalost je prostě nepřenosná; viděla jsem sama sebe, jak visím za liánu jeho úspěchů a houpu se nad vlastní kulinářskou propastí.

Do toho všeho přišla dcera ze školy se čtvrtou opravou diktátu z češtiny. Místo „rohožka“ napsala „rohoška“, opravila na „johoška“, což finálně opravila na „jokojka“. Zdá se, že dcera půjde v mých nedokonalých šlépějích, až pod ní jednou praskne týk.

Dort ve tvaru Indiána

Čtěte také

A ještě mi řekne, že bez chyb by to bylo smutný. Večer jsem si sedla ke krbu a pozorovala, jak z plamenů vyvstává dokonalý indiánský totem, vedle něj plane kapří hlava se všemi detaily a postupně se proměňuje v kořenovou zeleninu… jenže oheň nakonec vždycky dohoří, magie zmizí a ráno je krb plný ohořelých zmetků. Ale stojí to za to. Dochází mi, že dcera měla pravdu – bez chyb by to fakt bylo smutný!

Smutný je koncert bez přehmatu, proslov bez přeřeknutí. Smutný je sex, během kterého se člověk vždycky trefí, kam chce, nepraskne pod ním postel nebo ho někdo nepřistihne in flagranti.

Eva Turnová

V dobrém rozmaru jsem podepsala diktát a na oslavu svého prozření upekla dort ve tvaru indiána, se kterým jsem vzápětí zakopla o jokojku za hudebního doprovodu dokonale sestaveného rádia.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio