Eva Turnová: Noční návštěva

13. leden 2023

Dny se sice prodlužují, ale zimní večery jsou pořád ještě dlouhé, venku je nevlídno. Já naštěstí pracuju hlavně doma, takže nikam nemusím. Dům, ve kterém bydlím, ale není zrovna nejtišší. Ráno dělníci dovrtávají různé nedodělky od podzimu a soused cvičí na bicí. Jede hlavně dvojkopák, takže se člověk do práce jen tak nezabere.

Když skončí metal, začnou v bytě nade mnou dupat dvě děti trpící syndromem ADHD, takže vlastně nezbývá než pracovat v noci. Dělám své první rozhovory, na které mi kamarádka novinářka půjčila tři různé diktafony.

Čtěte také

„Prozkoušej je všechny, a hlavně předtím vymaž ty moje rozhovory. Ať se ti to neplete.“

Připravuju si otázky, makám do dvou do noci, poslední hodinu už v posteli, střídavě zkouším, který diktafon pro mě bude nejlíp ovladatelný. Chvíli mžourám očima po bytě, vidím různé obrysy neexistujících předmětů, dveře jako by se samy přivíraly, a tak raději usínám. Najednou mě ze spánku vzbudí mužský hlas, je evidentní, že to není sen.

Oko šmíráka

Někdo se vloupal ke mně do bytu. No jasně, zapomněla jsem zamknout dveře, které se dají otevřít pouhým ťuknutím. Nechci zemřít praštěná lapkou, a tak vystřelím z postele a vrhám se k přízemnímu oknu, které rychle otvírám.

Čtěte také

Sedím na parapetu a zuby mi cvakají zimou. Zloděj zatím ještě nevystartoval, a tak ani mně se nechce vyskakovat v tílku do mrazu a bez klíčů. Popadnu nejbližší předmět – lahev s mrkvovým džusem a vykročím směrem k troufalcovi, který si pořád něco mumlá, bude to možná opravdu nějaký zatoulaný bezdomovec, který neusiluje o můj život.

Chci mít ale jistotu, a tak rukou šmátrám do všech výklenků v mém dosahu, kam se může vejít člověk. Hlas je čím dál srozumitelnější, zdá se, že se ozývá z mé postele. To si teda páníček dovolil dost.

Eva Turnová

Pomalu se doplížím k vypínači a rychle rozsvítím. Na posteli leží diktafon plný Renatiných rozhovorů, který jsem omylem při spaní zapnula vahou svého těla, a sděluje mi: „Oko boží se dívá s láskou, ale oko šmíráka v různých reality show dělá z lidí pokusné králíky, narušuje lidskou důstojnost.“ A tak jsem dopadla šmíráka své reality show a k tomu strávila noc s Tomášem Halíkem.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.