Eva Turnová: Blánovství

28. červen 2024

Celý život se zmítám mezi perfekcionismem a zíváctvím. To první většinou převládá a vyvolává ve mně nelibý pocit, že nejsem na žádnou situaci dost ready. Že můžu na diskotéku, až když budu schopná ovládnout celý parket a odzpívat refrény ke všem natočená z profilu, kdy jsem nejhezčí.

Že můžu napsat knížku, až když přečtu všechny ostatní knížky. Že můžu odjet do Dánska, až když budu umět plynně dánsky.

Čtěte také

Začala jsem knížkami. Brzy jsem měla na všechno intenzivní četbou podložený názor, ale nikdo mi v mé urputnosti nerozuměl, natož aby mě chtěl. A tak jsem se rozmlčela a začala chřadnout. Tisíce přečtených stránek mi zamkly jazyk.

Na to, abych opustila svět docela a plula si na svém posmrtném knižním obláčku, jsem ale taky nebyla dost ready. Jednou, když na jednom mejdanu ne moc oblíbená Blanka řečená Blána sbalila kluka na pod tónem zakňourané Stánky, probudil se ve mně druhý extrém – zíváctví.

Jít do zoo?

Odjela jsem s neznámou partou bezdůvodně stopem do Berlína.

Čtěte také

V tom horším ze dvou triček jsem se roztrsala v baru. Do refrénu jsem volala „wunderbar“ a sbalila tak nejhezčího kluka, který to považoval za děsně cool.

Před odchodem z baru jsem se ještě vyválela v chlebíčkách. Milovali jsme se z ánfasu. Orgasmus jsem neměla ani nepředstírala, a přesto jsem dostala snídani. Jenže po snídani jsem se probrala a zapomněla, že není před týdnem.

„Tak co, ty divoško… Nevyrazíme si někam? Máme tu pěknou zoo,“ vycenil na mě zuby Kurt.

Eva Turnová

„Jít do zoo?! Blázníš? Když neznám všechny názvy zvířat v němčině?“ odpověděla jsem podrážděně.

Kurt nakonec vyrazil do zoo s německou Blánou a já zůstala sama ve své urputnosti manické.

Mohlo by to býti k zlosti, ale je to komické.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.