Eva Turnová: 1+1 v tichém domě

8. březen 2019

Náš dům byl klidným místem, plným naprosto vážných lidí.

Klid narušoval pouze jeden podnájemník, pan Nevyhoštěný, těžký alkoholik. Byl chabrus na srdce, takže pivo pil od svých sedmi let, a pak už to nešlo zastavit.

Eva Turnová: Prezidentka republiky

Zuzana Čaputová, kandidátka na slovenskou prezidentku

Posledních pár let mi připadá, že ženy mají nějak víc zdravého rozumu. Nemyslím než muži, ale než měly samy dřív.

Motal se po domě, čmáral po zdech a vykřikoval nemístné poznámky. Byl zralý na léčení, na které ale neměl nárok, protože v kocovinách nestíhal platit pojištění.

V té době se několik nájemníků zúčastnilo výzvy „polij se studenou vodou“, která měla podpořit povědomí o neurologickém onemocnění ALS. Spočívala v tom, že se dotyčný polil kýblem vody, aby věděl, jak nemocným je, a poté nominuje další tři lidi ve svém okolí. Vrcholem výzvy u nás byla Lucie Bílá, která na sebe z kýblu vyklopila místo vody sto klaunských nosů.

Paní Suchou napadlo, že bychom mohli vymyslet něco podobného a složit se tak panu Nevyhoštěnému na detox. Dům souhlasil a rozjel akci „pro bližního svého, toho času opilého“. Každý dárce vypije sklenici vodky, aby věděl, jaké to je, mít v hlavě naváto, a poté hodí do prasátka padesátikorunu.

Vzdálený abstinent

Vyklidili jsme prádelnu, nakoupili basu vodky a paní Betášová, žena v domácnosti, nalévala. Kdo měl čas, zastavil se, kopnul do sebe dvě deci a vhodil pade. Po nějaké době si paní Betášová vybudovala na vodce závislost a mužská část domu trávila v prádelně čím dál víc času.

Eva Turnová: U Brašné prány

Společná večeře

Lidi podceňují význam stolování jakožto rituálu.

Dům byl sice celý počmáraný, nemístné poznámky nebraly konce, ale panu Nevyhoštěnému začali všichni rozumět. Za nastřádané peníze se místo léčení koupila pípa, takže vodku bylo možné zapíjet pivem. Postupně přibyly stoly a jiné lihoviny.

V restauraci „Na detoxu“ jelo několik akcí zároveň. Brzy nebylo jasné, kdo participuje na akci „stavba rychlovýtahu“ a přišel si potáhnout trávy, aby věděl, jak mu ve výtahu bude, a kdo je prostě potenciální hulič.

Občas se někdo polil kýblem v rámci dobíhající štafety „ice bucket, polej se studenou vodou“. V rohu kuckalo pár účastníků akce „oprava komínu“.  A z bližního Nevyhoštěného se stal záhy vzdálený abstinent, který tajně šetří na svůj soukromý projekt: „Hledám 1+1 v tichém domě.“

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.