Estonská pravoslavná církev

21. prosinec 2008

Nedávná smrt ruského pravoslavného patriarchy Alexie II. nastolila celou řadu otázek. Jednou z nich jsou budoucí vztahy k jiným církvím, což zajímá, kromě jiných - Estonsko. Moskva totiž stále odmítá uznat nezávislost Estonské apoštolské pravoslavné církve. Ta byla sice uznána Konstantinopolí, ale Moskva považuje tuto estonskou církev za své církevní území. Nastal tím určitý zmatek, který se pokusíme vysvětlit.

Podle německého experta na východní církve Gerda Strickera se Moskva vždy snažila zabránit tomu, aby jakákoliv mezinárodní církevní grémia uznala nezávislý status estonské pravoslavné církve, což prakticky znamená zabránit jejímu vstupu do takových uskupení. Spor je už delšího data - před rokem delegace moskevského patriarchátu ze společných jednání Rady evropských církví odešla: šlo o konflikt mezi jednotlivými pravoslavnými církvemi, konkrétně o přítomnost delegátů z estonského patriarchátu, jehož samostatnost Moskva na rozdíl od Konstantinopole neuznává.

Letos ovšem Rada evropských církví zároveň nepřijala přihlášku Estonské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu, která je na rozdíl od autokefální Estonské apoštolské pravoslavné církve plně pod kontrolou nejvyššího moskevského pravoslavného duchovenstva. Představitelé proruské Estonské pravoslavné církve učinili v této souvislosti prohlášení, v němž se mimo jiné uvádí: "Vyjadřujeme svůj hluboký zármutek nad tím, že do mechanismu rozhodování tak důstojného křesťanského fóra se vmísily jakési zjevně mimokřesťanské, neevangelní ohledy a elementární spravedlnosti, která by svůj výraz nalezla v rovnoprávném začlenění Estonské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu a Estonské apoštolské pravoslavné církve, nemohlo být učiněno zadost."

Situace zkrátka připomíná to, čeho jsme před pár měsíci byli svědky při oslavách 1020. výročí příchodu křesťanství na Rus v ukrajinské metropoli v Kyjevě: Také tam existují dvě pravoslavné církve, z nichž jedna se podřizuje vůli Moskvy a druhá nikoli. Ruská pravoslavná církev tedy "v rámci solidarity s bratry a sestrami v Estonsku" zřejmě nebude zastoupena na shromáždění Rady evropských církví napřesrok v Lyonu a členství zůstane pozastaveno až do případného přijetí Estonské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu do této organizace. Podle názoru Moskvy se má zkrátka o tom, kdo jsou ti správní estonští pravoslavní, rozhodovat na Moskevském patriarchátu.

autor: ldo
Spustit audio