Estetická operace má význam vždy, pokud to člověku činí radost, myslí si primářka Moidlová

1. listopad 2021

„To, co dnes zvládneme velice elegantně laserem, se dřív provádělo frézou. Frézovaly se jizvičky na obličeji, vrásky, tetování a podobně. Pro krásu se trpělo vždy, ale dnes už je to mnohem lepší. Úplně bezbolestné to samozřejmě není,“ říká v pořadu Hovory dermatoložka a primářka pražské kliniky LaserPlastic Marta Moidlová.

Pacienti estetické medicíny si většinu zákroků také sami hradí, často se jejich motivace prolínají s důvody čistě zdravotními.

Čtěte také

„A to třeba u zákroku, kde by vás to nenapadlo. Dejme tomu depilace – ta neslouží jen k odstranění nežádoucích chloupků, které můžeme provést i jinak. Ale je řada lidí, kteří trpí významně vyšším ochlupením. A pro které je jejich odstraňování jiným způsobem obtížné. Anebo zarůstající chloupky, ze kterých se tvoří záněty kůže. Laserová depilace ale zároveň působí protizánětlivě, takže to je docela dobrý příklad prolínání estetické medicíny se zdravotními důvody.“ 

Jako další příklad pak uvádí liposukci. „Vypadá to, že člověk je jen trošku líný cvičit a omezit se, ale ne každému to jde tak úplně snadno. Velké přebytky v kožních záhybech pak působí opruzeniny, které se velice rády a často infikují, takže liposukce lidem pomůže i zdravotně. Velice často je pak dál podpoří ke změně svého životního stylu.“ 

Vrací sebevědomí

Marta Moidlová tvrdí, že estetická operace dokáže lidem vrátit sebevědomí, a to v každém věku.

„Pakliže to člověku činí radost, tak to má význam vždy. Pamatuji na jednu pěvkyni Národního divadla nebo i na jednu baletku, které přišly ve svých 92 letech. Pěvkyně řekla, že slyšela, že pokud tomu nebudou bránit nějaké zdravotní důvody a půjde zákrok udělat, tak ji neodmítnete. A neodmítla jsem, protože tomu nic nebránilo. A té paní, protože byla i svou povahou a vším krásná, jsem odstranila to, co ji trápilo. A byla ještě šťastnější a svá léta prožila ještě daleko radostněji,“ vzpomíná.

Čtěte také

„Myslím, že medicína je vždy o poslání a lidi, kteří na ni jdou a vytrvají u ní, to vždy musí bavit, musí to být vášeň. Taky jsem přesvědčená, že pečlivost, poctivost, sebevzdělávání a pokora je v estetické medicíně ještě daleko důležitější než v ostatních oborech. Protože není hrazena ze zdravotního pojištění a lidé si za ní platí. Tak by si měli platit za poctivost, kvalitu a čestnost lékařů, kteří tyto zákroky provádí,“ uvažuje nad otázkou, jak si takového lékaře vybrat.  

„Důležitá je konzultace. Pokud nejde o nějakou maličkost, drobnost odstranění výrůstku, který překáží, tak je dobré to s lékařem probrat a zeptat se ho na názor. A pakliže si třeba já, nebo klient není jistý, není přesvědčený o svém zákroku a lékař bez rozmýšlení řekne: Ano, pojďte, zaplaťte, uděláme to takto. Tak to možná není úplně správně. Je totiž důležité to probrat, říci si pozitiva, negativa a nevrhat se do čehokoliv bezhlavě,“ dodává Marta Moidlová. 

Marta Moidlová, host Hovorů

Marta Moidlová

Od roku 2001 vede Kliniku LaserPlastic v Praze 1, kde skloubila celou estetickou a laserovou dermatologii s plastickou chirurgií.
Absolvovala řadu stáží a kongresů například v Rakousku, ve Francii, v USA, Brazílii, Itálii, Monaku atd. Soustavně přednáší a publikuje a je jedním z prvních školitelů pro aplikaci botulotoxinu, implantátů a laserů.

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiozáznamu, ptala se Naděžda Hávová.

 

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související