Plastická chirurgie umí zázraky, nejde jen o rozmar. I muži mají problémy s prsy

I muži přicházejí za plastickými chirurgy s problémy s prsy. Jedním z důvodů je tzv. gynekomastie - abnormálně vyvinuté prsní žlázy, velké, obalené tukovým tělesem. V takovém případě má např. osmnáctiletý mladík prsa ve velikosti 2.

„Pochopitelně se stydí se svléknout, jít třeba na koupaliště,“ říká MUDr. Blanka Vraspírová, primářka kliniky Esteticus v Ústí nad Labem. „Ale především muž se zbytnělými prsními žlázami může onemocnět rakovinou prsu. Takže na plastickou chirurgii přicházejí řešit problémy s prsy právě i muži.“

Podle paní doktorky přicházejí ženy na plastiku se závažnými problémy, jako jsou nevyvinuté prsy, vrozené vývojové vady, kdy se děvčatům prsy nevyvinou a chtějí se samozřejmě cítit lépe, prostě žensky. „Řešíme i asymetrické prsy,“ vysvětluje MUDr. Blanka Vraspírová.

„Kolem osmnáctky s tím mají děvčata velký problém, mají komplexy, musí si třeba vycpávat podprsenku. Časově je zákrok vůbec neomezí, pracujeme v režimu jednodenní chirurgie. Klidový režim je pak týden, prsy jsou zavázané v elastickém obinadle, za týden dáváme pooperační podprsenku. Měsíc je potřeba dodržet klidový režim bez tělocviku nebo sauny,“ dodává Blanka Vraspírová.

A co obecně ženám vadí ne jejich prsou? Každé něco jiného. Některá chce prsa menší, jiná zase větší. Velká prsa tíží, zařezává se podprsenka a to samozřejmě bolí. V každém případě je před jakýmkoli zákrokem důležitý psychologický rozhovor, koneckonců plastické chirurgii se také říká psychochirurgie.

Prsní implantáty prošly za posledních dvacet let velkou proměnou

V samých začátcích se používaly tvrdé materiály, takže ženy často pro bolest ani nemohly ležet na břiše. Ani na dotek nebyly příjemné. V dekoltu to ale vypadalo pěkně.

Dnešní nejmodernější prsní implantát má, na rozdíl od svých předchůdců s jednou ochrannou vrstvou, sedm ochranných vrstev. Ta poslední je namodralé barvy. „Pokud implantát rozkrojíte, nic z něj neteče,“ vyvrací Blanka Vraspírová mýty o tom, že silikon vytéká po těle a způsobuje zdravotní problémy.

„Další zajímavostí je malinký čudlík, tzv. q-čip, ten neslouží k tomu, aby manžel sledoval manželku, kde se pohybuje, nebo aby pípal na letišti. Je to čip ochranný,“ vysvětluje Blanka Vraspírovák. „Když má klientka nějaké problémy, přiložíme čtečku, kde se ukáže velikost, druh i datum, kdy jsme implantát dělali.“

V současné době nikdo nepozná ani na pohled ani na dotek, že má žena prsní implantáty, pokud to sama neřekne. Implantát je pod prsní žlázou.

Z jakého důvodu se ženy nejčastěji pro prsní implantáty rozhodují? Kvůli sobě nebo spíš kvůli partnerovi? „Ženy to dělají kvůli sobě, ne kvůli mužům“ odpovídá s úsměvem MUDr. Blanka Vraspírová, primářka kliniky Esteticus v Ústí nad Labem. „Koneckonců, muže mohou vyměnit, ale prsa jim zůstanou navždy.“

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.