Ester Geislerová: Škatulka „máma“ je špatně. Jsme bytosti, které mají mnohem víc co říct

2. červen 2019

Herečka a výtvarnice Ester Geislerová představila ve Zlíně videoinstalaci Tekutá mateřská láska. „Narazila jsem na spoustu společenských stereotypů vnímání žen-matek,“ říká k tématu výstavy.

Bylo mi 21 let, když jsme se rozhodli mít s manželem děti. První předsudky se týkaly toho, jestli zvládnu jako mladá žena výchovu dvojčat. Později jsem se setkávala s názorem, že jsem teď máma, to je moje místo a je to ultimátní. Přitom jsme bytosti, které mají mnohem víc co říct. Když vás dají do škatulky ‚máma‘ a nic víc, je to špatně,“ dodává.

V tvorbě mě nejvíce ovlivnila rodina, ve které jsem vyrůstala a neustále narážela na různé formy sebevyjádření.
Ester Geislerová

Kohoutky emocí

„Od malička mě baví herectví. Nejsem od rána do večera na place, a tak mně je vzácnější. Když se potřebuji naladit na roli a emoce, pomáhám si hudbou.

Je příjemné, že může člověk na place povolit kohoutky emocí a pracovat se seberegulací,“ říká nemladší ze tří umělecky nadaných sester Geislerových.

Poslechněte si celý rozhovor s Ester Geislerovou. Dozvíte se více o tom, jak vznikaly její projekty v době mateřství a co ji v tvorbě kromě rodiny ovlivnilo. Mluvit bude také o rozchodových větách, terapii sdílením a spolupráci s Josefínou Bakošovou.

autoři: Naděžda Hávová , kte
Spustit audio

Související