Manželka si už na moje troubení zvykla, říká špičkový jazzový trumpetista Laco Déczi

17. květen 2019

Laco Déczi patří mezi špičkové světové trumpetisty. Usídlil se v New Yorku a do Česka a na Slovensko jezdí dvakrát ročně koncertovat. Hrát se ale učil jako chlapec v rodné vesnici Bernolákovo a později v hlavním městě Československa.

„Začínal jsem hrát na trumpetu v jedenácti letech. Naučil jsem se spoustu zlozvyků a nešvarů, špatné dýchání. Později jsem měl ale výborného učitele v Praze. Největší škola v životě pro mě ale byla, když jsem po vojně nastoupil do kapely SHQ Karla Velebného. Byl jsem takto zaměstnaný 22 let,“ říká.

Michael Kocáb: Nic společensky významnějšího než odsun sovětských vojsk už v životě dokázat nemůžu

Michael Kocáb

Michael Kocáb říká o hudbě, že je to ‚to nejlepší‘. Působí řadu let jako politik a občanský aktivista, s mnoha věcmi v zemi není spokojený, ale na založení vlastní strany mu chybí správný time management. V současnosti ho trápí palčivý problém ekologie.

Laco Déczi vypráví svým charakteristickým způsobem příběhy ze života. Mimo jiné i to, jak jeho žena reaguje na každodenní cvičení hry na trumpetu.

„Jsem s ní už sedmnáct let,“ vypráví světově proslulý muzikant. „Na začátku, když jsem troubil, říkala, že se z toho snad zblázní. Říkala, že musí poslouchat od rána do večera takové krkání na plech. Na to jsem jí odpovídal, že si měla vzít nějakého ajznboňáka. (...) Dnes je to tak, že leží na gauči, já troubím dva metry od ní, pak přestanu, ona se vzbudí a ptá se, co se stalo. Zvykla si.“

Hraje se málo

Do Spojených států emigroval v roce 1986, přes Německo. Američané podle něho moc nezávidí, ale spíš se snaží ty úspěšnější napodobovat. „Závist je silný lidský cit, ale je to kravina,“ hodnotí Déczi. 

Jak se změnila Amerika? „Dřív se všude hrálo, na každém rohu. Teď se hraje málo, protože děti nepotřebují hudbu. Ty mají špunty v uších, telefony a zobou, ale zase chodí na jazz turisti, takže kluby fungují.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jazzovým trumpetistou. Laco Déczi mimo jiné zavzpomíná na začátky ve Spojených státech, na rozdíl ve hraní v USA a v Evropě a prozradí, kdo jsou jednosměrky.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související