Erin Brockovich: Nejsem Julia Roberts

22. leden 2016

Ekologická aktivistka Erin Brockovich, kterou proslavil stejnojmenný oskarový film, bojuje za obyvatele předměstí amerického Los Angeles. Ohrožuje je metan, který dlouhodobě uniká z úložiště společnosti South California Gas. Porter Ranch tak už opustilo 10 tisíc lidi, dalších 7 tisíc se na to chystá.

Erin Brockovich, díky které získala holywoodská hvězda Julia Roberts svého zatím jediného Oskara, poskytla Českému rozhlasu Plus exkluzivní rozhovor.

Proč jste se začala o případ zajímat?

Je to něco, co dělám celou svou kariéru, tedy už 22 let. Zajímám se o problémy spojené s velkými přírodními katastrofami. Často se na mě lidé obracejí s prosbou o pomoc. A v tomto případě jsem vlastně jejich soused, nebydlím daleko. Když jsem viděla, co se děje, rozhodla jsem se pomoct.


Řekla jste přírodní katastrofa. Je to opravdu tak zlé?

Ten rozsah je obrovský. Existují videa, která ukazují rozsah té škody. Když člověk ten plyn nevidí, tak nemá pocit, že je skutečný. Je to obrovské, vypadá to jako sopka. Ty erupce ale neustávají. A když letíte nad tím místem a díváte se dolů přes speciální sklo, které metan zobrazí, tak vám teprve dojde, že je ten plyn všude.

V amerických médiích jste dokonce únik metanu přirovnávala k úniku ropy společnosti BP v roce 2010. Proč?

V případě BP tu ropu taky nemohli zastavit. A přesně to se děje tady. Mluvíme o obrovském množství metanu, který se postupně dostává na povrch a zamořuje okolí. Netrvá to přitom od října. Zřejmě to nedokážou zastavit už déle než půl roku.

Čtěte také

Už jste řekla, že jako ekologická aktivistka pracujete víc než 20 let. Vzpomínáte ale ještě na Hinkley, vaši první kauzu týkající se úniku hexavalentního chromu, o které byl později natočený film Erin Brokovich?

Když jsem začala řešit případ v Hinkley, musela jsem myslet na to, co mě učili rodiče. Že jakmile jednou člověk ustoupí za svých zásad, tak je musí změnit. Byla jsem svobodná matka se třemi dětmi a potřebovala jsem práci.

Právě film vás ale proslavil. Připadáte si jako celebrita?

Ne, nejsem Julia Roberts. Ale jsem vděčná panu Marsymu, že mě najal. I k tomu případu jsem se dostala vlastně náhodou, měla na něm pracovat kolegyně. Ani jsem nevěděla, co dělám. Ale z té kauzy se stal film známý jako Erin Brokovich.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: bur , hbe
Spustit audio