Erdogan hrubě urazil Spojené státy a chce dál útočit na syrské Kurdy

Recep Tayyip Erdogan ve středu hrubě urazil Spojené státy. Uvádí to britský deník The Times s odkazem na fakt, že se turecký prezident odmítl setkat s poradcem Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Johnem Boltonem a vyzval Washington, aby Turecku předal své vojenské základny v Sýrii.

Boltonova schůzka s hlavou Turecka přitom původně byla v plánu. Jejím tématem mělo být chystané stažení amerických jednotek ze Sýrie. Ankarského vládce však rozhněvalo, že Bolton ještě před svým příletem Turky vyzval, aby neútočili na kurdské spojence Západu. Turecko tvrdí, že syrské kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) jsou teroristé a spojenci v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Vakuum po stažení Američanů ze Sýrie vyplní jejich soupeři

Americká armáda v Sýrii

Jakmile Donald Trump překvapil celý svět oznámením, že stáhne americké vojáky ze Sýrie, začalo Turecko posilovat vojsko na společných hranicích.

Erdogan ve středu prohlásil, že na pozice kurdských milic v severní Sýrii útočit bude, a Boltonovu žádost označil za „nepřijatelnou“. Zároveň napsal článek do deníku New York Times, v němž vyzval Spojené státy, aby své pozice v Sýrii přenechaly Turecku.

Donald Trump stažení amerických jednotek nečekaně oznámil před Vánocemi, a šokoval tak spojence i členy vlastního týmu. Ministr obrany James Mattis následně podal demisi. Trump nejdřív tvrdil, že vojáci odejdou hned, ale nakonec souhlasil, aby bylo stahování postupné a Kurdové měli dost času k přípravě obrany. Erdogan jim už tehdy hrozil útokem.

Turecká pohostinnost

V Bílém domě panují na odchod Američanů ze Sýrie rozdílné názory. Ministr zahraničí Mike Pompeo podle britských Timesů trvá na co nejrychlejším stažení, zatímco Bolton chce, aby k němu došlo co nejpozději, nebo se neuskutečnilo vůbec, protože americká přítomnost prý brání Íránu v upevňování pozic v Sýrii.

Čtěte takéVojáci USA se stahují ze Sýrie. Co za rozhodnutím stojí a co může znamenat pro Kurdy a Izrael?

Válka v Sýrii rozhodně neskončila. Ta nejhorší bitva teprve přijde v provincii Idlib, varuje novinář Szántó

Novinář a bývalý zahraniční zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó

Organizace Islámský stát (IS) je v Sýrii podle americké vlády na pokraji definitivní vojenské porážky. Jiné povstalecké skupiny drží poslední větší baštu, kterou je město Idlib a jeho okolí. Jak je to ve skutečnosti? Otázka pro novináře a zahraničního zpravodaje České televize na Blízkém východě Jakuba Szántó.

Bolton před Ankarou jednal v Izraeli. V Jeruzalémě prohlásil, že Američané neodejdou, dokud nebudou splněny podmínky Washingtonu, včetně bezpečnostních záruk místním spojencům a zastavení íránského vlivu v Sýrii.

V Ankaře však amerického prezidentského poradce přijal pouze Erdoganův rádce İbrahim Kalın. Podle tureckého mluvčího Bolton uvedl, že ke stažení amerických vojáků by mohlo dojít do 120 dnů. Zároveň mu však bylo na místě řečeno, že prezident se s ním setkat nemůže, protože prý „má práci“ a „promlouvá k poslancům“. A těm Erdogan oznámil, že Boltonovo prohlášení bylo „vážnou chybou“.

Prezident zopakoval i svou pohrůžku útokem na syrské Kurdy zejména v Manbidži a prohlásil, že Turecko neustoupí. A nebyla to jediná urážka vysokého amerického představitele. Vedoucí Erdoganova úřadu pro komunikaci s veřejností Fahrettin Altun napsal na Twitteru, že „doufá, že Bolton při své návštěvě okusil světoznámou tureckou pohostinnost“, všímá si závěrem deník The Times.

Spustit audio

Související