Epizoda 4: Únoru navzdory (1948)

14. duben 2023

MEVRO (Mezinárodní výstava rozhlasu), to je paradoxní kapitola v dějinách Českého rozhlasu. Připravována v demokratických dobách, odehrála se až po Vítězném únoru. Dala dohromady největší profesionály i nadějné začátečnické nadšence, kteří tohle museli skousnout a riskovat třeba i krk.

Vzhledem k okolnostem připravovat MEVRO znamenalo pružně reagovat a být odolný, ustát náhlé zvraty, vymýšlet za běhu a dělat zázraky do druhého dne. Totiž z velkolepé přehlídky rozhlasů ze všech – i těch nejzápadnějších - koutů Evropy nakonec zbyl jen mezinárodně chudičký podnik.

I přesto se MEVRO stalo oslavou Československého rozhlasu a nezapomenutelným okamžikem v rozhlasových dějinách  a za to nemůže strana, vláda ani vlast, ale právě ti, kteří jej připravovali.

Autor epizody: Markéta Oddfish Nešlehová
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

Vynalezli skvělou – a dodnes používanou – vysílací metodu živého vysílání s posluchači, byli schopní zapojovat je do vysílání i reagovat na jejich (třeba hudební) přání. Posluchači také mohli vidět své idoly, na které byli zvyklí doposud pouze z vysílání, naživo, seznámit se s nimi. MEVRO zrodilo první rozhlasové moderátorské hvězdy – a influencery, řeklo by se dnes.

Dalším paradoxem je fakt, že z výstavy nám zbyla vlastně jen jeho pověst. Z vysílání se totiž v archivu Českého rozhlasu z podstaty nemohl dochovat žádný záznam – vysílání MEVRO totiž bylo naživo – On Air, řeklo by se dnes.

A tak se o úspěchu můžeme dočíst v dobových novinách anebo z filmového zpravodajství. Anebo se jej dotknout ve vzpomínkách jeho přímých účastníků, kteří jej pamatují jako poslední vzepětí svobodného vysílání před dobou budování komunismu… před dobou temna, řekli bychom dnes. 

Poslechněte si celou čtvrtou epizodu podcastu RozhlaSTO v audiozáznamu.

autor: Markéta Oddfish Nešlehová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.