Epizoda 10: Kontakt s posluchači, kontakt s rádiem

14. duben 2023

Co všechno potřebuje rozhlas k úspěšnému vysílání? Kdybychom to vzali velmi zjednodušeně, dojdeme k tomu, že hlavně vysílací techniku, pěkný zvuk a dobré hlasy. To mu ale ještě vůbec nic nezaručí, bez posluchačů to prostě nejde. Bez toho, aby dané médium znalo své publikum, nikdy žádných úspěchů nedosáhne. A proto je potřeba navazovat kontakt.

V této epizodě podcastové série RozhlaSTO se zaměříme právě na to, jak rozhlas během své stoleté historie budoval vztah s posluchači. Možností, kterými se v tomto případě lze vydat, je mnoho a rozhlas jich také mnoho vyzkoušel. Jeho kroky opisují technologický vývoj – od telegrafů přes dopisy, fotografie, telefonáty až po sociální sítě. Některé způsoby jsou intimnější, jiné zase dávají možnost mnohem širšímu publiku.

Zlatá léta kontaktu s posluchači byla bezesporu ta devadesátá. Po změně režimu se konečně přestal striktně hlídat ideologický obsah sdělení a posluchači dostávali přístup přímo do vysílání.

Autorka epizody: Pavlína Nečásková
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

Takzvané kontaktní pořady jsou dodnes fenoménem. Lidem umožnily sdělovat své názory, přání, pokládat dotazy nebo prostě na chvíli pocítit, jaké to je „být v éteru“. Dnes už tak často kontaktní pořady ve vysílání nenalezneme, i když v regionech jsou stále tím nejposlouchanějším, co rozhlas nabízí.

Sociální sítě oproti tomu dávají hlas mnohem masovějšímu publiku. Jestliže se v počátcích rozhlasového vysílání místnosti na Vinohradské plnily dopisy posluchačů, dnes se plní stránky digitálních platforem, skrze které rozhlas také promlouvá a umožňuje nahlédnout blíže i do zákulisí, což dřív bylo něco nerealizovatelného. Každá forma má své výhody i svá úskalí. 

Poslechněte si celou desátou epizodu podcastu RozhlaSTO v audiozáznamu.

Spustit audio