Epizoda 11: Sportu zdar!

14. duben 2023

Sport do českého rozhlasového éteru patří skoro od samotného vzniku Radiojournalu, soukromé společnosti, která byla předchůdcem tehdy Československého rozhlasu. Trvalo to ani ne tři a půl roku, než se Josef Laufer poprvé přihlásil coby reportér z fotbalového zápasu mezi Slavií Praha a Hungarií Budapešť.

3. října 1926 měl být na utkání jen jako funkcionář domácího týmu, ale původně domluvený redaktor se velké události zalekl a na stadion nedorazil. Lauferovi se před mikrofon také nechtělo, nakonec se ale přemluvit nechal, přestože se nepovažoval za dobrého řečníka. Brzy se z něj stala hvězda a později také rozhlasová legenda.

Vydáme se na pražskou Letnou, přímo na místo první sportovní reportáže nejen v Československu, ale také v celé Evropě. Zjistíme, jaké měl podmínky i pokyny a jak vysílání dopadlo. Doplníme také dobový historický kontext včetně toho ekonomického, který měl podíl na rozhlasové novince.

Autor epizody: Jan Suchan
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

Josef Laufer byl prvním sportovním rozhlasovým reportérem, ale zdaleka ne posledním. Připomeneme si tak i další významná jména, jako jsou ta Štefana Mašlonky, Karla Maliny nebo Aleše Procházky.

A jaká vlastně může být budoucnost rozhlasové sportovní reportáže? Poslouchejte další epizodu mimořádné podcastové série ke sto letům rozhlasu věnované právě sportovní reportáži.

autor: Jan Suchan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.