Ekonomka Nerudová: Ani po roce pandemie neexistuje kompenzační program, který by nebyl diskriminační
Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací a Hospodářské komory skončí do konce března asi 20 procent provozovatelů. Pro stejný počet bude zřejmě šibeniční duben. To vše v důsledku vládních protiepidemických opatření a nefunkčních kompenzačních programům, míní prezident asociace Václav Stárek. A rektorka Mendelovy univerzity, ekonomka Danuše Nerudová shrnuje: „Opatření jsou zcela nedostatečná. Výše kompenzací těchto sektorů u nás nebo v Rakousku a Německu je nesrovnatelná.“
„Ani po roce pandemie nefunguje žádný program, který by nebyl diskriminační a byl by postaven na kompenzaci tržeb. Místo toho máme 42 roztříštěných programů, které jsou možná šity na míru, ale výsledkem je to, že ze systému vždycky někdo vypadne. Navíc jsou administrativně náročné.“
Čtěte také
Nerudová nerozumí ani tomu, že roční opakování požadavků na zavedení programů inspirovaných Rakouskem nebo Německem k ničemu nevedlo. „Skutečně nechápu, proč jsme to za rok nebyli schopni překlopit. Výše kompenzací pro hotely a restaurace u nás nebo v Rakousku a Německu je nesrovnatelná.“
Ekonomka má za to, že stát špatně nastavenými programy hodil přes palubu více než třicet let budovanou podnikavost v České republice.
Je zcela evidentní, že s covidem tady budeme žít i nadále.
Václav Stárek
„Nejhorší na tom je, že dnes prakticky neexistuje žádný jasný plán, kdy bude možno za nějakých podmínek otevřít,“ stěžuje si šéf Asociace hostelů a restaurací Václav Stárek a připomíná: „Je zcela evidentní, že s covidem tady budeme žít i nadále.“
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací
František Novotný, ředitel pražské restaurace U Pinkasů
Jiří Janeček, spoluzakladatel iniciativy ChcíplPes a provozní restaurace
Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Stárek upozorňuje také na to, že dvě třetiny z dvanácti set dotazovaných podnikatelů v oblasti pohostinství dosáhly maximálně na 30 procent krytí veškerých nákladů. To je podle něj neudržitelné.
Spoluzakladatel iniciativy ChcíplPes a provozní restaurace Jiří Janeček nesouhlasí s tím, že na určitý segment podnikatelů dopadá boj s pandemií až likvidačně, zatímco třeba průmyslové podniky a jejich jídelny fungují. „Vláda si na nás zkouší své hokus pokus omyly,“ říká.
Janeček upozorňuje i na to, že se v rámci kompenzačních balíčků zapomnělo například na provozovatele, kteří jsou ve vlastním a platí úvěr.
Poslechněte si celý Speciál Jana Bumby.
Související
-
Největší problém bude v gastronomii s personálem. Lidé jsou demotivovaní, tvrdí šéf restaurace Štift
Špičkový šéfkuchař a specialista na asijskou kuchyni Jiří Štift tvrdí, že v kuchyni musí každý zapomenout na ego. Před rokem nenapadlo, že bude dávat okénkem v krabičkách.
-
Petr Honzejk: Otevřená restaurace Šeberák je symbol zoufalství lidí z chaotismu vlády
Restauratér Jakub Obert otevřel pražskou hospodu Šeberák i přes vládní zákaz. Je samozřejmě snadné ho odsoudit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka