Ekonomka Nerudová: Ani po roce pandemie neexistuje kompenzační program, který by nebyl diskriminační

15. březen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Ekonomka Danuše Nerudová

Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací a Hospodářské komory skončí do konce března asi 20 procent provozovatelů. Pro stejný počet bude zřejmě šibeniční duben. To vše v důsledku vládních protiepidemických opatření a nefunkčních kompenzačních programům, míní prezident asociace Václav Stárek. A rektorka Mendelovy univerzity, ekonomka Danuše Nerudová shrnuje: „Opatření jsou zcela nedostatečná. Výše kompenzací těchto sektorů u nás nebo v Rakousku a Německu je nesrovnatelná.“

„Ani po roce pandemie nefunguje žádný program, který by nebyl diskriminační a byl by postaven na kompenzaci tržeb. Místo toho máme 42 roztříštěných programů, které jsou možná šity na míru, ale výsledkem je to, že ze systému vždycky někdo vypadne. Navíc jsou administrativně náročné.“

Čtěte také

Nerudová nerozumí ani tomu, že roční opakování požadavků na zavedení programů inspirovaných Rakouskem nebo Německem k ničemu nevedlo. „Skutečně nechápu, proč jsme to za rok nebyli schopni překlopit. Výše kompenzací pro hotely a restaurace u nás nebo v Rakousku a Německu je nesrovnatelná.“

Ekonomka má za to, že stát špatně nastavenými programy hodil přes palubu více než třicet let budovanou podnikavost v České republice.

Je zcela evidentní, že s covidem tady budeme žít i nadále.
Václav Stárek

„Nejhorší na tom je, že dnes prakticky neexistuje žádný jasný plán, kdy bude možno za nějakých podmínek otevřít,“ stěžuje si šéf Asociace hostelů a restaurací Václav Stárek a připomíná: „Je zcela evidentní, že s covidem tady budeme žít i nadále.“

Hosty byli:
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací
František Novotný, ředitel pražské restaurace U Pinkasů
Jiří Janeček, spoluzakladatel iniciativy ChcíplPes a provozní restaurace
Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně

Stárek upozorňuje také na to, že dvě třetiny z dvanácti set dotazovaných podnikatelů v oblasti pohostinství dosáhly maximálně na 30 procent krytí veškerých nákladů. To je podle něj neudržitelné.

Spoluzakladatel iniciativy ChcíplPes a provozní restaurace Jiří Janeček nesouhlasí s tím, že na určitý segment podnikatelů dopadá boj s pandemií až likvidačně, zatímco třeba průmyslové podniky a jejich jídelny fungují. „Vláda si na nás zkouší své hokus pokus omyly,“ říká.

Janeček upozorňuje i na to, že se v rámci kompenzačních balíčků zapomnělo například na provozovatele, kteří jsou ve vlastním a platí úvěr.

Poslechněte si celý Speciál Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , Zuzana Marková
Spustit audio

Související