Ekonom Vostatek: Druhý důchodový pilíř byl nesmysl, třetí je také velmi špatný

21. květen 2015

Odborná komise pro důchodovou reformu dnes opět zasedne k jednacímu stolu. Přesto stále nevíme, jak by se po zrušení druhého pilíře měl podle této vlády systém penzí v Česku změnit.

Objevují se i dost radikální návrhy jako rovný důchod pro všechny, který by byl výrazně nižší než dnešní penze.

„Druhý pilíř není čím nahrazovat, protože to byl ekonomický nesmysl,“ uvedl v Ranním Plusu Jaroslav Vostatek z Vysoké školy finanční a správní a jeden ze členů komise.

Podle něj chtěl někdo prostřednictvím druhého pilíře přesunovat velké množství peněz ze státního rozpočtu do soukromého sektoru.

Vostatek má výhrady i ke třetímu důchodovému pilíři. „Ten je také velmi špatný. Předchozí vláda si nedala práci s tím, aby zavedla jakoukoli jednotnou koncepci.“

Ekonom trvá na tom, že v Česku v současnosti fakticky máme rovný důchod a to na úrovni osm tisíc korun měsíčně. „Bylo by dobré to přiznat a připravit se na reformu.“

Potůček připomněl, že je třeba počítat s tím, že do jednání o důchodové reformě přijdou různé „v uvozovkách inovace, které se budou snažit vyhovět bohatším nebo chudším.“

„Aby se mohlo kvalifikovaně rozhodnout, musí být prostor pro nejrůznější názory, ale současně musí být na stole odborné studie, které v zásadě nejsou,“ dodal.

Potůček: Nemáme k dispozici potřebné výsledky výzkumů

„Ti, kteří tvrdí, že jen boříme a netvoříme, se neseznámili se s tím, co jsme navrhli vládě koncem minulého roku,“ reagoval na kritiku práce Odborné komise pro důchodovou reformu její předseda Martin Potůček.

Ta předložila kabinetu pět konkrétních návrhů, jak zefektivnit takzvaný třetí pilíř a jak do něj přilákat více účastníků.

Vostatkovy názory o rovném důchodů nenacházejí na půdě komise velkou podporu. „A já docela rozumím tomu proč ne: první pilíř rozhodně není rovným důchodem, rovný důchod prostě nemáme,“ oponoval Potůček.

Ten konstatoval, že desítky let fungující systém není snadné během krátké doby reformovat. „Současná vláda nemá ani technicky prostor na to, aby ten systém zásadním způsobem změnila.“

Odlišné názory uvnitř komise považuje její předseda za přínosné, ale dosahovat v takových podmínkách konsensu není jednoduché. „Je to ale základní předpoklad toho, aby pokud něco vládě navrhneme, to mělo delší život než druhý pilíř.“

„Výzkum v této zemi, který se týká důchodového systému, je hrubě podceněn, takže narážíme na bílá místa, kde bychom potřebovali vědět, jak to ve skutečnosti je, ale tyto poznatky k dispozici nemáme,“ shodl se Vostatkem na nedostatku odborných podkladů Martin Potůček.

autoři: oci , bum
Spustit audio