Eduard Stehlík: Češi na frontách 2.světové války

5. květen 2011
Vstupte!

... aneb bylo málo hrdinů? Odpověď na otázku položenou v podtitulu dnešního Vstupte! hledá a autorem dnešních zamyšlení je vojenský historik pplk. PhDr. Eduard Stehlík.

Eduard Stehlík se narodil v roce 1965 v Praze. Absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (obor ruština - dějepis) a od r. 1989 je zaměstnán jako vojenský historik ve Vojenském historickém ústavu v Praze, od r. 1992 jako voják z povolání.

Odbornou specializací Eduarda Stehlíka jsou nejnovější vojenské dějiny Československa a České republiky - zejména období 1914-1956. V letech 1998-2003 Eduard Stehlík působil také jako vysokoškolský pedagog na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a v přednáškách se věnoval např. dějinám mezinárodních vztahů, válkám a ozbrojeným konfliktům po roce 1945 a mezinárodnímu terorismu.

Eduard Stehlík ve studiu ČRo Leonardo

Eduard Stehlík je autorem nebo spoluautorem dvou desítek monografií a několika desítek článků a odborných studií. Kniha Lidice - Příběh české vsi získala v roce 2005 cenu Ministerstva kultury ČR a Asociace muzeí a galerií "Gloria musaealis" v kategorii Muzejní publikace roku. Vojenský historik PhDr. Eduard Stehlík je také jedním z 5 autorů scénáře výstavní kompozice v Památníku Lidice.

Zítra ve Vstupte!

O darwinismu a jeho historických a aktuálních souvislostech bude v autorském Vstupte! hovořit: prof. Stanislav Komárek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.