Edib Jaganjac: Sarajevská princezna

25. červen 2020

V létě 1993 svět napjatě sledoval osud malého děvčete, které BBC pojmenovalo Sarajevská princezna. Pětiletá Irma Hadžimuratovićová byla zraněna během bombardování Sarajeva. Děvče bylo převezeno do nemocnice a dostalo se do rukou mladého chirurga Ediba Jaganjace, který bojoval ze všech sil o jeho přežití.

Čtěte také

Edib Jaganjac zůstal tehdy v Sarajevu sám – svou manželku a dvě dcerky musel poslat pryč z města, aby se zachránily. Aniž by lpěl na vlastním životě, pracoval ze všech sil v otřesných podmínkách státní nemocnice bez elektrického proudu, bez potřebných léků a dalšího vybavení, tak aby svým pacientům prospěl, jak jen bylo možné. Současně působil jako styčný důstojník ministerstva zdravotnictví.

V knize vypráví o svých prožitcích, o situaci Sarajeva, jemuž ani veškeré zapojení mezinárodních humanitárních organizací a OSN, stižených byrokracií a dalšími neduhy, moc nepomáhalo. I to patří k otřásajícím svědectvím této románové výpovědi. A malá Irma – statečné děvčátko, které zprvu vypadalo jako docela zdravé – na to vše s postupujícím časem víc a víc doplácelo.

Účinkují: Martin Siničák, herec Národního divadla Brno
Připravil: Blanka Kostřicová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Dušan Karpatský
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2.2.2017

Autor tohoto autobiografického románu, doktor Edib Jaganjac, od roku 1993 působí na Traumatologickém oddělení Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a ve Fakultní nemocnici Praha-Motol. Jeho vyprávění o situaci civilistů za války je bohužel aktuální i dnes.

autoři: Alena Blažejovská , Blanka Kostřicová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.