Dzurova kniha je námět na biják, myslí si herec Jan Hájek

1. leden 2020

Vladimír Dzuro se z pověření Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii celých deset let zabýval lovem válečných zločinců z dob občanské války. Z knihy Vyšetřovatel se teď stala i audiokniha s hercem Janem Hájkem. Oba byli hosté pořadu Hovory.

„Vladimírův příběh je námět na biják. U nás jsou na něco takového omezené prostředky, ale podle mě už v Americe spřádají plány,“ doufá protagonista Hájek.

Rodák z Kladna, dnes vedoucí newyorské kanceláře Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN, byl v roce 2019 vyznamenán medailí Zlatá lípa ministra obrany. Kdo má zkušenost se zdejší všednodenní realitou, mohl by se divit, jak striktní pravidla platí v institucích, kde berou své poslání vážně. Dzuro totiž de facto nesmí vyznamenání přebrat.

Vladimír Dzuro

„Aby se zajistila nestrannost naší práce, není možné brát ocenění, finanční nebo nefinanční, od jakékoli vlády. V nařízení je klauzule, že kdyby to mělo způsobit pocit zostuzení těch, kteří mi medaili chtějí předat, je možné ji přijmout. Což jsem také učinil. Musím to ale nahlásit svému nadřízenému. Až se vrátím do New Yorku musím ji odevzdat,“ vysvětluje další host Hovorů.

Dzuro získá medaili zpět teprve tehdy, až se ujasní, že ji získal za práci, která nijak nesouvisí s jeho současnými aktivitami.

Musím mlčet

Podobně přísná omezení musel elitní detektiv překonat, aby směl vůbec svoji knihu napsat.

Čtěte také

„OSN a priori nechce vydávat povolení k podobným věcem, aby nedocházelo k soudním přím. Měl jsem však štěstí, že mě oslovil novinář a držitel Pulitzerovy ceny Julian Berger, který o nás psal knihu. Na základě této knížky jsem požádal o povolení s tím, že jiní píší knihy o věcech, které jsem vykonal, a já nemohu. Nakonec jsem je přemluvil,“ vysvětluje spisovatel.

Všechno se to ale může týkat jen mé práce pro mezinárodní tribunál a nikde na prezentacích své knihy nesmím mluvit o tom, co dělám teď,“ upřesňuje Dzuro.

Nečekané přátelství

Herec Jan Hájek, který vyšetřovateli v audioknize propůjčil svůj hlas, si spolupráce s autorem velmi váží.

„Když jsem to načítal, nevěřil jsem, že se mi kdy podaří se s Vladimírem sejít a seznámit. Vůbec jsem nečekal, že se z nás stanou kamarádi. Je to člověk, který má své hodnoty naprosto v pořádku.“

Dzuro byl od konce 2. světové války prvním vyšetřovatelem, který zatýkal válečného zločince. Šlo o starostu Vukovaru Slavko Dokmanoviče. Co se s ním stalo dál a jaké spravedlnosti bylo v jeho případě dosaženo, se dozvíte v Hovorech s Vladimírem Dzurem a Janem Hájkem.

autor: David Šťáhlavský
Spustit audio

Související