Dušan Prokop: Estetika v proměnách času...

31. květen 2011
Vstupte!

Host dnešního Vstupte! se představí především jako filozof, ale je také mj. autorem obsáhlé publikace: Kniha o Máchově Máji, která přináší kritické shrnutí dosavadních zkoumání, rozborů a výkladů různých složek a problémů základního díla české poezie. Autor však předkládá také výsledky vlastních výzkumů a analýz z poslední doby.

Doc. PhDr. Dušan Prokop se narodil v roce 1926 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Po absolutoriu filosofie a českého jazyka na Filosofické fakultě UK pracoval krátce jako redaktor v nakladatelství Svoboda, od roku 1956 se však vrátil na fakultu a spojil s ní celý svůj život. Působil kmenově jako pedagog na katedře filosofie (1956-1968) a na katedře estetiky (1969-1993), zároveň jej však poznali jako pedagoga studenti FAMU, HAMU nebo katedry kulturologie FF UK, kam ostatně dochází dodnes.

V Máchově kraji - hrad Bezděz

Odborným zájmem Dušana Prokopa je estetika, je autorem nebo spoluautorem řady základních textů a příruček, mj. Úvod do estetiky (s Milošem Jůzlem, 1989), Obecná uměnověda (1994) či nejnověji Kniha o Máchově Máji (2010). O estetických kategoriích a zkoumání obecného vkusu povede rozhovor Martin Štoll.


Zítra ve Vstupte!

Hostem středečního Vstupte! bude RNDr. Radim Tolasz Ph.D., klimatolog a náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.