Duben 1989. „Plno věcí je zadarmo“

25. duben 2014

Tuto pozoruhodnou větu pronesl generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš ve svém málo známém vystoupení, v němž – právě v dubnu 1989 – zdůvodňuje nedostatek ekonomického myšlení mezi lidem.

Duben 1989 však není pouze kouzlo nechtěného našeho tehdejšího nejmocnějšího muže v zemi.

V pořadu uslyšíte koláž z tehdejšího zpravodajství Československého rozhlasu: jsou to nezvykle široce a často medializované soudní represe proti opozici, obhajoba brutálního policejního násilí při potlačování demonstrací (zde konkrétně tehdejším ministrem vnitra Františkem Kinclem), mohutné oslavy 40. výročí založení pionýrské organizace (s vystoupením Gustáva Husáka, přežívajícího jako prezident republiky).

Čtěte také

V souvislosti s tímto mužem je pozoruhodná ukázka z komentáře, který – navzdory verbálnímu přihlášení našich tehdejších představitelů k sovětské perestrojce – oslavuje dvacetileté výročí nástupu Gustáva Husáka k moci v dubnu 1969, tedy aktu, který podmínil a vlastně přímo zahájil normalizační stagnaci.

Dále zde zazní informace o přípravách na spartakiádu v roce 1990 (přihlédneme-li k masovému charakteru této akce, muselo jít pro tehdejší představitele stranovlády o řádnou noční můru), o bouřlivém vývoji v Polsku, Maďarsku a SSSR (komentovaném v našich sdělovacích prostředcích stále zapškleji a „nezávisleji“).

Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš na návštěvě v Moskvě

Zařazeny jsou i stížnosti tehdejšího předsedy Svazu českých spisovatelů Michala Černíka, že literatura – myšleno ta oficiózně normalizační – nemá ve společnosti náležitou váhu (kde by ji také vzala?), dále různé pseudokritické „přestavbové“ tepání nešvarů (samozřejmě bez možnosti uvést, kdo je za ně konkrétně odpovědný a jak je možné, že ony tepané nešvary jsou zpravidla systémové a dlouhodobé), informace o doplňovacích volbách do Federálního shromáždění, kde si dva kandidáti kandidující proti sobě velmi dojemně notují, propagandisticky nafouklé vyčpělé nadšení z dobrovolných sobotních brigád na počest májových dnů (i s rozhovory s brigádníky z terénu) a řada dalších zajímavých událostí.

Čtěte také

Další „zásadní“ věta vážící se k dubnu 1989 pak byla pronesena prezidentem Husákem, který při udělování rozličných režimních vyznamenání na Pražském hradě v rozhovoru pro Československý rozhlas pronesl: „Celkový dojem je dobrý“.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio