Dozví se svět, proč zemřel Kennedy? Spojené státy odtajní dokumenty z vyšetřování

26. říjen 2017

Už téměř 54 let se řada novinářů, historiků, filmařů a více nebo méně amatérských pátračů zabývá asi nejznámějším atentátem novodobé historie Spojených států. Dne 22. listopadu 1963 byl v texaském Dallasu zastřelen prezident John Fitzgerald Kennedy. Podezřelým z jeho vraždy se stal Lee Harvey Oswald.

Policie ho zatkla, vzápětí ho ovšem zastřelil majitel nočního baru Jack Rubinstein zvaný Ruby. A tak nad motivy i případnými objednavateli vraždy dodnes visí řada otazníků. Ve čtvrtek by měly být odtajněny zhruba čtyři tisícovky dokumentů FBI a CIA, které se atentátu na Kennedyho týkají.


AKTUALIZUJEME: Spojené státy neodtajní všechny informace o vyšetřování vraždy prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho z roku 1963. Na poslední chvíli o tom rozhodl současný vládce Bílého domu Donald Trump. Na veřejnost se tak dostalo 2801 z 3810 dosud utajovaných dokumentů. Více na iRozhlas.cz >>

Podle publicisty Karla Pacnera půjde spíše o drobnosti. „Vyšetřování se účastnili mnozí příslušníci tajných služeb, kteří byli v té době ještě dlouho aktivní. Nebylo tak možné jejich jména a práci zveřejnit,” vysvětluje.

„Další věc je, že se tam zřejmě používaly některé vyšetřovací metody, které byly velice nové a atraktivní. Ty také podléhaly utajení. Jsou to ale jen předběžné odhady amerických novinářů,” říká publicista.

Předali, co měli

O Lee Harvey Oswaldovi se ví, že několik let žil v tehdejším Sovětském svazu. V roce 1963 se do něj chtěl vrátit přes Mexiko. Moskva o něm předala Spojeným státům řadu materiálů.


Na pohřeb Kennedyho přivezl tehdejší sovětský představitel složku o Oswaldovi, kterou na něj vedla KGB. Karel Pacner

„Na pohřeb Kennedyho přivezl tehdejší sovětský představitel složku o Oswaldovi, kterou na něj vedla KGB. Jestli ještě později něco předávali, nebylo oznámeno. Já bych spíš řekl, že se Sověti chtěli zbavit jakéhokoliv podezření, takže okamžitě předali všechno, co měli,” myslí si Pacner.

Jak do celého případu zapadá Jack Rubinstein, který atentátníka zastřelil? „Byl to majitel nočního podniku, který tvrdil, že nechce, aby se vdova dívala na dlouhý soudní proces s vrahem. Mohlo to být ale všechno úplně jinak,” odpovídá publicista.

autor: všt
Spustit audio