Donald Trump: Zemřel jako pes, zemřel jako zbabělec

1. listopad 2019
Výrok týdne

Jak dobře odkomunikoval americký prezident Donald Trump zprávu o likvidaci vůdce tzv. Islámského státu? Může mu to za rok pomoci při obhajobě mandátu?

Tady jsou slova prezidenta Trumpa, kterými si řekl o celosvětovou pozornost:

„Včera v noci Spojené státy přivedly světového teroristu číslo jedna před spravedlnost. Abú Bakr Bagdádí je mrtev... Je to skvělá zpráva pro Spojené státy i celý svět. Brutální vrah, který má na svědomí tolik utrpení i zmařených lidských životů, byl násilně eliminován. Už nikdy nezpůsobí újmu žádnému dalšímu nevinnému člověku, ženě nebo dítěti. Zemřel jako pes, zemřel jako zbabělec. Svět je nyní mnohem bezpečnějším místem. Bůh žehnej Spojeným státům americkým.“

Donald Trump takto minulou neděli potvrzoval informace o tom, že zakladatel a vůdce tzv. Islámského státu a samozvaný chalífa Abú Bakr Bagdádí byl zabit při operaci amerických speciálních sil nedaleko syrsko-turecké hranice v provincii Idlib.

Jak ve svém vystoupení barvitě popsal, Bagdádí byl s pomocí vojenského psa zahnán na konec slepé podzemní chodby, kam před vojáky utekl a kde se pak sám odpálil s pomocí výbušného pásu. Zemřel nejen on, ale i jeho tři děti, které s sebou vlekl. Na americké straně údajně nikdo nebyl zraněn, kromě psa.

Výrok týdne analyzují redaktor Aktuálně.cz a expert na USA Daniel Anýž a Karel Komínek, konzultant z Institutu politického marketingu.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související