Je v politické komunikaci normální vyjadřovat se k vrcholné schůzce na Twitteru?

26. červenec 2019
Výrok týdne

Ve středu se premiér Andrej Babiš z hnutí ANO sešel s prezidentem Milošem Zemanem kvůli sporu o výměnu ministra kultury. Sociální demokracie prosazuje do funkce místo Antonína Staňka svého místopředsedu Michala Šmardu. 

Připomeňme, že Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal, což mu ústava umožňuje. Babiš poté na konci května na žádost ČSSD navrhl odvolání Staňka a jmenování Šmardy, kterému podle ústavy prezident vyhovět musí. Jenomže prezident uvedl, že v ústavě není žádný časový termín.

Několikrát dal najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v úřadu a mluvil o snaze smířit ho s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Zároveň také kritizoval Šmardu. Tato situace se táhne více než 70 dní. A po středeční schůzce premiéra s prezidentem Andrej Babiš na twitteru napsal:

Spekulovalo se, že se vyhnul novinářům a napsal své stanovisko na Twitter z důvodu jeho neúspěchu při vyjednávání ohledně budoucnosti ministerstva kultury. Sám Babiš ale ve čtvrtek před novináři uvedl, že to bylo kvůli „lháři a megapodvodníkovi“, který stál u brány s megafonem. Babiš pravděpodobně myslel zemědělce Bohumíra Radu, se kterým má firma Agrofert dlouholeté spory. Napsal o tom server Echo24.

Výrok týdne i způsob jeho sdělení rozebíráme s odborníkem na politický marketing Milošem Gregorem, politologem z Masarykovy univerzity, a s politickým analytikem z New York University Praha Jiřím Pehem.

autoři: Martin Matějka , jpr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.