Dokument: Do Říma za Janem Palachem

23. leden 2019

Jednou z českých stop v Římě je stále živý odkaz Jana Palacha. Italové s velkým zájmem sledovali události pražského jara i období po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Zajímali se o československý experiment socialismu „s lidskou tváří“, protože v tehdejší italské společnosti měly levicové myšlenky značnou podporu. 

Násilné ukončení pražského jara a následná oběť studenta Jana Palacha byly pro ně obrovským zklamáním a zásahem do veřejného mínění napříč celým společenským i politickým spektrem.

02803468.jpeg

Deník il Tempo na podnět jednoho ze čtenářů vyhlásil veřejnou sbírku a téměř rok po smrti Jana Palacha, 18. ledna 1970, byla na jeho počest odhalena bronzová plastika v bývalé Olympijské vesničce v Římě. Náměstí, kde je socha umístěna, je od té doby pojmenováno Piazza Jan Palach.

Italové studovali i pracovali v socialistickém Československu po druhé světové válce a někteří tak na vlastní kůži zažili období let 1968 až 1969 ve střední Evropě. Objevuje se soukromá fotodokumentace i amatérské filmové snímky zachycující události v Československu.

Také italští novináři, kteří se koncem šedesátých let 20. století vydali do Československa, psali, fotili a z jejich pozůstalostí stále vycházejí zajímavé informace. Také o nich uslyšíte v dokumentu „Do Říma za Janem Palachem“.

02803469.jpeg

Natáčeli jsme u bronzové plastiky památníku Jana Palacha v Olympijské vesničce v Římě a také na Piazza Farnese v samém srdci historického města. Na vedlejším náměstí, na květinovém trhu Campo de’Fiori, je totiž památník Giordana Bruna upáleného církevní inkvizicí v roce 1600. Na podstavci sochy Giordana Bruna je umístěn medailon připomínající Jana Husa, s nímž byl Jan Palach bezprostředně po své smrti srovnáván.

Český pohled v pořadu „Do Říma za Janem Palachem“ představuje historička Eva Chodějovská z Historického ústavu Akademie věd a italské názory té doby prezentuje historik Francesco Caccamo z Univerzity Gabriela D’Annunzia v Peskaře. V Římě natáčela Michaela Krčmová.

Článek je převzatý z webu Českého rozhlasu Vltava.

autor: Michaela Krčmová
Spustit audio

Související

  • Dokument: Na okraji beznaděje

    V roce 2012 si v rámci dokumentární řady „90 let společně“ dokumentarista Dan Moravec vybral ke zpracování Jana Palacha. Vybral jsem si Jana Palacha. Proč? Byla to výzva...

  • Jan Palach: Osamělost oběti

    Atmosféra ledna 1969 je pro dnešního nepamětníka poměrně těžko představitelná. Něco napoví dobové fotografie a především to, co se linulo z rozhlasových přijímačů...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.