Dnes si učitel musí svou autoritu vysloužit, říká „novodobý Foglar“ Bauer

21. prosinec 2022

Neměli by preventivně chodit do školy nejen děti, ale i jejich rodiče? „Měli,“ říká host Hovorů pedagog a spisovatel Ivan Bauer. „Do operace slepého střeva vám nikdo mluvit nebude, protože ji nikdy nedělal. Ale do výuky vám bude mluvit každý, protože má doma svoje děti a školou sám také prošel.“

Říká se o něm, že je nástupcem slavného Jaroslava Foglara. Kromě učitelství se Ivan Bauer věnuje i psaní učebnic a knížek pro děti. Je to takzvaný zážitkový učitel. Zážitek totiž pomáhá ve výuce a má dlouhodobější účinek. Děti jim rozumí a slyší na ně.

Čtěte také

Jak se mění v čase generace dětí? „Jsou informovanější, kritičtější, dovolí si věci, které bychom si v naší generaci nedovolili. Ale jsou také opravdoví. O něco jim jde. Nejsou prostě lhostejní.“

Trojúhelník, kde probíhá vyvážená interakce mezi dítětem, učitelem a rodiči, je podle něj krásný tvar. Stává se ovšem, že děti doma zveličují a dezinterpretují, co se ve škole dělo. Někteří rodiče na to reagují stížnostmi, a to je prý zejména učitelům – mužům nepříjemné.

V Hovorech Ivan Bauer vysvětluje, proč je v pedagogických sborech stále málo mužů a jak naučit školáky nést odpovědnost za své chování? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje David Šťáhlavský.

autor: David Šťáhlavský
Spustit audio

Související