Diváka přátelsky provokujeme, aby přemýšlel, vysvětluje filmový dokumentarista Remunda

9. únor 2021

Filmový dokumentarista Filip Remunda divákům ve svých snímcích přiznává, že realitu jen nesleduje, ale sám ji mění. „Pokud bychom to my jako filmaři zatajovali, tak by to byl problém na hraně etiky. Ale my ten posun často činíme součástí našeho příběhu, našeho vyprávění. Proto tam problém nevidím,“ vysvětluje v pořadu Hovory. 

„Někdy mají diváci problém, že se v našich filmech neorientují, protože to působí trochu jinak, než co vidí běžně v televizi. Ale to je součástí naší přátelské provokace, abychom neustále naráželi na tu hranu, na tu bariéru, na divákovo myšlení. Aby si divák řekl, že to, co vidí před kamerou, není záznam čiré reality, ale interpretace někoho, kdo k němu hovoří,“ popisuje tvůrčí přístup svého týmu Remunda. 

Čtěte také

Absolvent pražské FAMU v dílně Karla Vachka v minulosti rozčeřil veřejné mínění třeba se snímky Český sen o fiktivním hypermarketu nebo Český mír o americkém radaru v Brdech, který tam nakonec nevznikl. 

K filmovému dokumentu ho prý dovedli spolužáci z FAMU. „Vzájemně jsme se inspirovali a pošťuchovali, kdo co před kamerou dělá. Otevřeli jsme si náš žánr, který není reportáž, ani hraný film, ale může to být hravá, podivná realistická zkušenost,“ říká Remunda.

Poslechněte si celé Hovory Petra Vizina s Filipem Remundou třeba o natáčení dokumentu s Tomiem Okamirou.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.