Digitalizujeme pomalu, tvrdí poradce prezidenta Marek. Nejdřív musíme zrevidovat agendy, namítá poslanec Skopeček

13. září 2023

„Vláda otálí s důležitými změnami a my ztrácíme konkurenceschopnost.“ Po zaměstnavatelských svazech se s tímto upozorněním v otevřeném dopise obrátili na premiéra Petra Fialu i exportéři. Může současná vláda podnikat razantnější ekonomické reformy? V Pro a proti diskutují ekonomický expert ODS Jan Skopeček a poradce prezidenta a hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Jedna potíž, kde by mohla podle Marka vláda zasáhnout rychleji, je přemíra byrokracie. Domnívá se, že jde o problematiku, na které je široká politická shoda a její prosazení by na rozdíl od jiných reforem nemuselo být tak náročné.

Čtěte také

„Stěžuje si téměř každá firma. Podnikatelé jsou zavaleni rostoucím množstvím formulářů od Finanční správy, od Českého statistického úřadu, České správy sociálního zabezpečení. A to je jen běžná agenda,“ upozorňuje poradce prezidenta Petra Pavla a hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Daleko komplikovanější proces podle Marka nastává, pokud chce firma investovat a stavět.

„Vyřízení stavebního povolení je noční můra, kterou musíme podstupovat,“ komentuje ekonom. Upozorňuje, že by těmto procesům mohla pomoci digitalizace, kterou i současná vláda sice podporuje, ale mohla by být prý rychlejší v realizaci.

Čtěte také

„Je možné připravovat odvážnější strukturální reformy. Otázkou je, jakou získají podporu v Poslanecké sněmovně. Když se díváte na projednávání jednotlivých zákonů, tak podpora reforem tam není,“ tvrdí místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Částečná liberalizace stavební legislativy podle něj trvala celé minulé volební období a významnějšího posunu se dosáhlo až teď.

Zbytečná digitalizace?

V případě digitalizace Skopeček nesouhlasí, aby se veškerá administrativa digitalizovala najednou. „Pokud máte formulář, který je zbytečný a který zatěžuje podnikatele, tak jen fakt, že ho digitalizujeme, nepřinese žádný velký posun dopředu,“ míní.

Čtěte také

Navrhuje proto, aby nejprve proběhly revize agend, upřesnilo se, které jsou pro stát zbytné a nezbytné a posléze se digitalizovalo.

„Vždycky se dá dělat víc,“ namítá Marek. Rozumí, že už najít shodu v pěti stranách koalice je náročné. Posun dopředu je ale podle něj příliš pomalý. „V náročnosti státní správy se nezměnilo téměř nic. Stále máme řadu duplicit,“ podotýká. Zmíněný nový stavební zákon podle něj velký posun nepřinesl.

Ekonomický expert Skopeček s výtkami souhlasí. Upozorňuje ale, že na toto firmy v uplynulých měsících netlačily. „Drtivá většina podnikatelů žádala vládu, aby zajistila dostatek energií a aby finančně pomáhala,“ tvrdí.

„Situace byla složitá a současná vláda přebírala veřejné finance v nehezkém stavu. Předpokládal bych ale, že pokud aspirujete na úspěch ve volbách, tak máte rozpracované agendy a v okamžiku, kdy ně dostane čas, začnete je co nejdříve realizovat,“ uzavírá poradce prezidenta Marek.

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiozáznamu.

autoři: Karolína Koubová , fos
Spustit audio

Související